Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп се среща с Мей във втория ден от визитата си

| обновено на 04.06.19 в 11:47
Тереза Мей и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне с британския премиер Тереза Мей през втория ден от държавното си посещение във Великобритания. Климатичните промени, китайската компания „Хуавей“, Иран и Русия са сред темите, които се очаква да бъдат засегнати. 

Мей и Тръпм няма да се срещнат на четири очи. На срещата на Даунинг стрийт ще присъстват и министри. Но днес и утре двамата ще бъдат достатъчно време заедно в серия от добре подготвени изяви, които да подчертаят близките връзки между двете нации. 

Двамата лидери са домакини на бизнес закуска с представители на американски и британски фирми, проучвайки изгодите от евентуална бъдеща търговска сделка след Брекзит. И тази сутрин медиите припомнят написаното от Тръмп в „Туитър“, че „голяма търговска сделка е възможна, когато Великобритания се освободи от оковите“.

Британските министри обаче са доста предпазливи за бъдещите търговски отношения, след като американският посланик Уди Джонсън поиска достъп на американски фирми до британското здравеопазване. 

В същото време се подготвя голям протест срещу визитата на Тръмп на площада пред парламента. Добре познатият балон, изобразяващ Тръмп като ревящо бебе, вече е надут. Сред ораторите на протеста е лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, който снощи бойкотира държавния банкет в Бъкингамския дворец.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени