Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп се надява на "феноменала" търговска сделка с Великобритания след Брекзит

| обновено на 04.06.19 в 18:13
2
Протест срещу визитата на Доналд Тръмп в Лондон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати и Обединеното кралство имат „най-великият съюз в света за всички времена“. Това стана на съвместна пресконферениця с премиера Тереза Мей след проведени разговори през втория ден от държавното посещение на Доналд Тръмп.

Американският президент посочи, че има огромен потенциал за евентуалното сключване на споразумение за свободна търговия между двете страни след излизането на Великобритания от ЕС, заявявайки, че това ще бъде "феноменална търговска сделка", която ще бъде "три пъти по-голямо от това, което имаме сега". Според него двете страни имат "процъфтяващи икономически отношения", като Вашингтон е "ангажиран да постигне изключителна търговска сделка" с Великобритания.

Тръмп освен това каза, че лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин е поискал среща с него по време на визитата, но той е отказал.

Вчера беше бляскавото зрелище около кралското семейство, днес е време за реалността, както отбелязаха местните журналисти. А реалността неизменно се свързва с Брекзит и бъдещите отношения. Още сутринта на бизнес закуска Доналд Тръмп намекна за намеренията на Америка, но след срещата с Тереза Мей на съвместната пресконференция той бе още по-ясен: „В момент, когато Обединеното кралство се готви за излизане от ЕС, Съединените щати се ангажират с феноменална търговска сделка между двете страни. Има огромен потенциал в това търговско споразумение – вероятно два или три пъти повече от това, което имаме сега“.

Тръмп не се ангажира този път да коментира по какъв точно начин Великобритания трябва да излезе от ЕС, но Тереза Мей не пропусна възможността да изрази отново нейното убеждение: „Продължавам да вярвам, че е в най-добър интерес за Обединеното кралство да напусне по методичен начин със сделка. Ние имаме добра сделка, но за съжаление Лейбъристката партия и други депутати ни спират от реализацията на Брекзит“.

Малко преди пресконференцията именно лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин  държа реч на протеста срещу визитата на Тръмп на площада пред парламента в присъствието на хиляди, но Доналд Тръмп заяви на пресконференцията, че не е видял никакъв голям протест и че това са фалшиви новини. Той определи Джереми Корбин и кмета на Лондон Садик Хан като „негативни сили“.

Що се отнася до по-широката рамка от водените разговори, засегнати са били Русия, Иран и Китай като заплаха за общите американско-британски ценности, като и климатичните промени. По-късно се очаква Доналд Тръмп да се срещне с един от претендентите за нов лидер на Консервативната партия след като в петък Тереза Мей подаде оставка.

За изненада на мнозина това ще бъде Майкъл Гоув, а не „фаворитът“ на Тръмп Борис Джонсън. Според непотвърдена информация Борис Джонсън е казал, че всъщност е бил поканен на среща, но е трябвало да откаже, заради други ангажименти. Тръмп посочи, че е избрал Гоув, защото не го познава.   

Хиляди души се събраха днес на площада пред парламента, макар и да се предполага, че те са по-малко от миналата година, когато Тръмп дойде на работно посещение. Причината, донякъде може да е в дъждовното време. Както миналата година бе издигнат прочутия балон, изобразяващ Тръмп като ревящо бебе. Но има и нови моменти. 16-метров робот, изобразяващ Тръмп, седящ върху златна тоалетна чиния и пишещ на телефона си постове за „Туитър“. Дон Лесъм  е създател на робата: „Това е в знак на почит към Тръмп, както и към цялото му величие. Искахме да направим нещо, с което да покажем какво прави по цял ден - седи на тоалетната и пише вулгарни неща в Туитър“.

Има и сергия за продажба на тоалетна хартия с лика на Доналд Тръмп. Запитан дали не се прекалява с обидите по адрес на Доналд Тръмп, кметът на Лондон Садик Хан заяви, че не вижда нищо нередно в свободата на изразяване на мнение, стига протестът да премине мирно. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин от своя страна защити по време на протеста Садик Хан от обидите на Тръмп:

„Горд съм, че нашият град има кмет-мюсюлманин. Че можем да преследваме ислямофобията, антисемитизма, всяка форма на расизъм в нашето общество“.

Междувременно  стана известно, че Доналд Тръмп ще се срещне с един от потенциалните бъдещи лидери на Консервативната партия – изненадващо това не е Борис Джонсън, както се очактваше, а Майкъл Гоув.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени