Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Кирилов: Няма допусната методологическа грешка при изчисляването на партийните субсидии

| обновено на 04.06.19 в 16:21
Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

Няма допусната методологическа грешка при изчисляването на партийните субсидии, заяви днес правосъдният министър Данаил Кирилов по време на заседанието на правната комисия в Народното събрание. Тя одобри на първо четене промени в Закона за политическите партии, с които се прецизират текстовете за изчисляване на субсидиите им. Кирилов бе категоричен, че премиерът Бойко Борисов не приема искането на БСП за оставка на финансовия министър Владислав Горанов, а на въпрос на „Хоризонт” дали Горанов не носи отговорност за грешките на своите служители, Кирилов отговори така:

"Разбира се, че носи и то в рамките, които са определени в закона. Той не носи отговорност за математически грешки на служителите си".

На партиите и коалициите ще бъдат удържани надвзетите пари или ще бъде поискано възстановяване, ако няма следващи субсидии. За тези, които са получавали пари преди 26 май 2016 година, възстановяването на надвзетите субсидии ще се счита за изтекла давност. 

Правната комисия прие днес на първо четене промени в Закона за политически партии, които да гарантират да не се получават по-големи субсидии от указаното в бюджета – 11 лв. на спечелен действителен глас. Надвзетите суми ще бъдат удържани или дори може да бъде поискано тяхното възстановяване.

Заместник-министърът на финансите Росица Велкова заяви, че методологията за изчисляването на партийните субсидии не е била променяна от 2001 г.

„Методологията е една и съща. При нея е заложен принципът на пропорционално разпределение на действителните гласове. Определя се една обща сума, която се залага в централния бюджет и която се формира от броя на действителните гласове на последните парламентарни избори, умножен по стойността на един действителен глас, който се определя в Закона за държавния бюджет и който е варирал през годините“, заяви Велкова.

Крум Зарков от БСП коментира: „Прави неприятно впечатление прехвърлянето на отговорност от една институция на друга, вместо вземането на правилните мерки, които не само да изчистят лошите последствия, които са се случили досега, но и да направят така, че занапред да няма проблеми по един много тежък и обществено чувствителен въпрос, който допълнително подкопава доверието в политическата система“.

В отговор Росица Велкова подчерта, че действащият Закон за политическите партии е неясен и създава проблеми в правоприлагането: „Защото този принцип на пропорционално разпределение на действителните гласове по правоимащите партии и коалиции е одитиран през 2011 г. от Сметната палата по искане на 41-вото Народно събрание. Сметната палата в одитния си доклад много подробно описва този принцип и това правоприлагане, което е правило министерството на финансите, и направи констатации, че то не съответства на закона“.

„В същото време Сметната палата извършва ежегодни одити на централния бюджет, както и на политическите партии за съответствие на закона и също не е правила констатации, че правоприлагането не е правилно“, допълни Велкова. 

По-рано бе съобщено, че БСП е представила документи в Министерството на финансите, с което потвърждава методологията за изчисляване на партийните субсидии. Става дума за коалиционното споразумение на "Коалиция за България", както се наричаше коалицията на БСП преди време. В него също е залегнало повече от 11 лева за спечелен глас. 

Коалициите представят документи в Министерството на финансите, за да е ясно как да се разпределят парите от субсидията между отделните партии в тях.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени