Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията нахлу във втора австралийска медия

Директорът по редакционната политика на Ей Би Си Крейг Макмърти говори пред журналисти за нахлуването на полицията в офиса на австралийската обществена телевизия в Сидни.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийската полиция нахлу в централата на обществената телевизия Ей Би Си в сряда, което е втора операция срещу медия в рамките на 24 часа заради изтичане на чувствителна информация, предаде БГНЕС.

Ръководителите на телевизията съобщиха, че полицията е претърсила офисите на корпорацията в Сидни, концентрирайки се върху дейността на трима журналисти, участващи в изготвянето на информация след продължило две години разследване.

През 2017 г. Ей Би Си получава правителствени документи, които показват, че австралийските специални сили са убили невинни мъже и деца в Афганистан.

Австралийската федерална полиция заяви, че претърсването е „във връзка с твърдения за публикуване на класифициран материал в нарушение на разпоредбите на Закона за престъпленията от 1914 г.“

Шефът в Ей Би Си Джон Лайънс заяви, че заповедта за претърсване изисква достъп до ръкописни бележки, имейли, чернови на информации, кадри и пароли на репортери, освен други неща.

„Изключително необичайно е такова действие срещу националният оператор“, заяви директорът Дейвид Андерсън.

Ден по-рано полицията нахлу в дома на журналист в Канбера заради публикация, в която подробно се описва желанието на властите да получат правомощия да шпионират комуникациите на австралийските граждани в техните домове.

И в двете разкрития са използвали чувствителни и потенциално класифицирани материали, и звучат за австралийските власти и службите за сигурност изключително неудобно.

Премиерът Скот Морисън се опита да се дистанцира от операциите, които идват само дни след преизбирането му, като настоява, че става дума за действия на полицията, а не на правителството.

„Австралия силно вярва в свободата на пресата и имаме ясни правила и защита за свободата на пресата“, каза той по време на посещение в Лондон.

„Има и ясни правила за защита на националната сигурност на Австралия и всеки трябва да действа в съответствие с всички тези закони, приети от нашия парламент.“

Министърът на вътрешните работи в сянка Кристина Кенели от Лейбъристката партия, поиска обяснение защо са били проведени операции.

„Защитата на нашата национална сигурност е сложна работа, но винаги трябва да има правилни проверки и баланси.“

Въпреки че пресата в Австралия може да докладва до голяма степен свободно от политическа намеса, строгите закони за клевета, съдебните заповеди за недопускане на огласяване на информация и законите за държавната сигурност засягат това, което може да се каже в печат и излъчване, отбелязва АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна