Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторът на проекта за ПУП на Борисовата градина - съгласен в нея да няма климатично училище

Снимка: Столична община

Първото официално общественото обсъждане на Подробния устройствен план на Борисовата градина в София започва днес. Авторът на проекта член-кореспондент професор Атанас Ковачев е категоричен, че няма опасност от застрояване в нея. В плана е предвидено премахване на 3 сгради с обща площ от 1100 кв. м. и строеж на тяхно място само на една от около 500 кв. м., която да приюти парковата администрация и музей, сподели той:
     

„Нашата идея беше да запазим обществения характер на парка. Това и предлага проектът. В последните седмици се появиха в медиите много неистини, които искам да оборя, защитавайки това, което предложихме“.

През годините след 1989-а много терени в парка са променили своята собственост, каза той.

„Но планът не може да се произнесе защо това е станало. Има други органи, които би трябвало да преценят. Ние приемаме, че те са частна собственост и предлагаме част от тези обекти да се върнат на общината, да станат публична обществена собственост“.

В плана действително е имало предложение за възстановяване на съществувалото в парка климатично училище.

„Разбирам, че това не се възприема от много граждани и, ако експертният съвет, който един ден приема нашия проект, ни вмени да не го оставяме, ние ще го махнем оттам. Но разберете, ако сега го махна, значи да се откажа от моя конкурсен проект.. Аз съм напълно съгласен да отпадне изграждането на това училище...".

Ковачев обеща да се вслуша в мнението на гражданите на днешното обществено обсъждане, ако влязат като мотивирани предложения в решението на експертния съвет:

"Тъй като паркът е разсечен от доста главни артерии, в проекта е предвидено изграждане на връзка по цялата му територия – подземна или наземна. Това ще даде възможност на хората с инвалидни колички, майките с деца и възрастните да преминават от едната в другата му част, без да пресичат артерии на градския транспорт".

„Подробният устройствен план дава макрорамката, големите идеи. След това ще има, вероятно, серии от паркоустройствени и инвестиционни проекти, които ще решат на място какво да се направи“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна