Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите имат голям интерес към изкуствения интелект

Снимка: pixabay.com

В четири висши училища у нас има специалности, свързани с изкуствения интелект.

За професор Мария Нишева темата за изкуствения интелект е интересна от далечната 1982 година. Година по-рано – през 1981 година стартира курсът по изкуствен интелект, четен от професор Валентин Томов.

От спомените на професор Нишева обаче става ясно, че интересът към темата в България, тогава държава, част от комунистическия блок, е част от световна тенденция, която се е развивала независимо от наличието на Желязната завеса между Изтока и Запада.

1993 година е времето, в което в Софийския стартира специализацията по изкуствен интелект. Тогава към специалността „Информатика“. Магистърската програма по изкуствен интелект дори не е пълнолетна. Стартирала е преди 15-16 години, а преди 7-8 години – и допълнителните като „Роботика“ и „Мехатроника“, с натрупването и на материална база, свидетелства професор Мария Нишева, която сега ръководи магистърската програма по изкуствен интелект в Софийския университет.

Като доказателство за качеството на работата тя изброява – трима носители на президентската награда „Джон Атанасов“, състезатели по информатика, работа със световни университети, БАН. Изследванията в областите за разпознаване на текст, видео. Интересът на студентите е голям.

„Идват да се обучават студенти, повечето от тях работят във високотехнологични фирми. Фирми, които се интересуват от развитието на своите кадри“.

Проф. Мария Нишева признава – дори и да са галеници на съдбата, интересът е нож с две остриета. 

„Лошото е, че такива хора не можем да ги мотивираме да останат след това при нас“.

Не само заради парите. Тема, която професор Нишева само посочва, без да навлиза в подробности. А и заради това, че големите фирми вземат бързо добрите специалисти. А и част от хората продължават обучението си в чужбина.

Проф. Нишева казва, че за запазване на знанието са нужни повече от сега оставащите в академичната среда между пет и десет студенти. 

Д-р Тодор Цонков е примерът, който проф. Мария Нишева дава. Той е хоноруван преподавател по изкуствен интелект в НБУ. Започнал е да се занимава с темата преди десетина години, когато не се говорело много за изкуствения интелект. Д-р Тодор Цонков е сигурен, че тенденцията университетите в България да откриват обучения по тази специалност не се крие само в желанието им да бъдат модерни за своите студенти и да ги привличат. Той одобрява стартирането на IT обучение дори и в училищата. 

Програмистите имат голяма отговорност, казва д-р Цонков. Съгласявайки се с позицията, че етичността на изкуствения интелект зависи от неговите учители – хората.

Той не се страхува от това, че изкуственият интелект може да стане опасен за хората. 

Повече по темата чуйте в репортажа в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна