Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Кутев: Субсидия от 1 лев ще е тежък удар по политическата система

Антон Кутев
Снимка: БГНЕС

Предложението за партийна субсидия от 1 лев е тежък популизъм, заяви пред БНР Антон Кутев – зам.-председател на парламентарната група на БСП за България. Според него това би върнало политическата система 20 години назад.

Подобна мярка ще върне двуполюсния модел обратно, смята Кутев и добави:

„Това би било абсолютно тежък удар по политическата система в България, от който ще пострадат не толкова големите партии, но малките партии ще бъдат много тежко ударени. Резултатът ще бъде, че един ден като се спрат субсидиите, те ще започнат да изпадат в тежки зависимости от големия бизнес. Резултатът не е добър за хората. Партиите винаги ще оживеят по един или друг начин, но те ще станат зависими от големия бизнес. Това означава, че от тук нататък независима политическа власт в никакъв вариант не е възможна. Единствено може да видим още някой друг милиардер като министър-председателя от тук нататък“.

Според Антон Кутев това е „отчаян опит“ на Борисов да задържи властта и да накаже опонентите си.

БСП ще върне надвзетите пари от партийната субсидия, заяви социалистът и добави обаче:

„Има министър на финансите, който се е подписал под това да бъдат раздадени 16 млн. лв. държавни пари неправомерно. Това е въпрос с наказателна отговорност. Ние затова искахме оставката на Горанов – искаме да поставим въпроса върху отговорността на човека в държавата, който трябва да отговаря за парите“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени