Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална конференция за облачни технологии в Пловдив

Над 200 училища използват облака, 35 000 са активните потребителски профили в България

| обновено на 11.06.19 в 07:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започва единствената по рода си национална конференция за облачни технологии, която ще се проведе в Пловдив. Директори, учители и ученици ще споделят опит как дигитализират своите административни процеси, как премахват хартията от класните стаи и как всеки ученик и учител учи със своето електронно устройство, навсякъде и по всяко време.

Домакин на първия конферентен ден ще бъде кино “Арена”, където участниците ще се докоснат до най-ярките примери за “Училище в облака” от България и света. 

На форума ще присъства Дийн Стоукс – мениджър по внедряването на образователни приложения в Европа, Близък Изток и Африка. Той ще представи опита на Google и техни партньори в дигиталната трансформация на образователните системи на Швеция, Финландия, Великобритания, Холандия и други.

В програмата е включен и мениджърският екип на ЕГ “Иван Вазов” – първото общинско училище с цял клас в облака.

От организатора Александър Ангелов научаваме за целите и колко са класовете у нас с облачни технологии. Той посочи, че в Пловдив почти във всяко училище и всеки учител имат електронен профил. 

България е регионален лидер по внедряване на облачните технологии, защото имаме над 300 учители в 18 области, каза Ангелов. Облакът е приложим за всички учебни предмети, и се използва активно за учениците от 12 до 15 годишна възраст, сочат експертите. 

В Пловдив има вече 7 училища, които са готови да обучават само в облака 1:1 в отделни класове.

Повече може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна