Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалната мрежа Volontime събира литературни творби на ученици за забравени личности

Социалната мрежа Volontime организира конкурс за ученици от 8-и до 12-и клас за литературна творба. Миналата година темата на конкурса беше "Добрите дела са около нас", тази година е "Забравените личности". Всички текстове, снимки или видеоматериал трябва да се изпратят на buditel@volontime.com до 20 октомври.

"Решихме по повод това, че всъщност разхождайки се със семейството виждаме много често табели тук живя еди коя си личност и се чудехме дали няма да е добре да обърнем внимание върху личностите, които не са така известни и така постоянно споменавани както да кажем националните герои, но които са допринесли с добавена стойност за обществото, за нашето развитие. И така всъщност се роди идеята за тази тема на тазгодишния конкурс "Забравените личности", разказа Габриела Пресолска, председател на социалната мрежа Volontime.

"Може да се вдъхновят децата от уроците по история примерно за някоя личност, която не са могли толкова задълбочено да разгледат в училище. И сега като отидат при бабите, при дядовците, може те да им разкажат нещо и да задълбочат повече по темата като напишат съответно литературна творба". 

"След първото си откритие е важно човек наистина да намери достоверни източници, на които да стъпи и да подкрепи с факти това дело, което е направило личността. Да опише в не повече от две страници нормален шрифт, също така да намери място, където е живяла или творила личността и да заснеме поне две снимки да направи на реалното място, където е била личността, за която говори. Може да направи и видеоматериал, ако реши, че това е по-лесният за него вариант, но разбира се със снимки или с видеоматериал не спира това да се напише литературната творба. Задължително тя трябва да присъства, за да може да разберем точно в задълбочен план какво точно е направила личността", допълни Габриела Пресолска.

Социалната мрежа Volontime развива доброволчески клуб в Пловдив, където деца, които искат, могат да организират кампании за този град.

Повече можете да чуете в звуковия файл
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна