Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да живееш в Лапландия - разказва туристическият гид Мартин Стефанов

Мартин Стефанов
Снимка: Пламена Бачийска

Вече пет години българинът Мартин Стефанов живее в Лапландия, на северната полярна окръжност, в града на Дядо Коледа - Рованиеми. Работи като туристически гид, специализирал се във водачество със снегомобил и преследване на Северното сияние. Всяко лято той се прибира в България, за да разказва истории.

В понеделник ще бъде гост-презентатор в Клуба на Пътешественика  на 1-ви юли, от 19:30. Неговият филм ще представи нагледно живота на север в цялата му суровост и красота, но също така и живота на Мартин и неговата професия като туристически гид.

Мартин Стефанов има опит в писмените и видео-разказите. Има две  статии за списание Explorer BG, едната от които е „Ловци на Северно сияние“, автор е на филма за планинския бегач-рекордьор Божидар Антонов „С Божо на море от Ком до Емине“, както и на други спортно-приключенски видео разкази. 

Попада на север по програмата за образователен обмен „Еразъм“. През 2012-а отива за първи път. Мястото му харесало и това го накарало да се върне, за да прави магистратура в областта на културния туризъм. „Когато се завърнах там, започнах работа и се установих.“

Сега прекарва на север по седем-осем месеца в годината - по време на активния сезон. 

"В момента работя като туристически гид в Лапландия, отвъд арктичния кръг. Това е наистина на север", разказа Мартин Стефанов в предаването "Нощен хоризонт".

Живее в града на Дядо Коледа – Рованиеми. Уверява, че „истинският Дядо Коледа е там". 

"Виждал съм го лично много пъти. Има си и джудженца, които работят във фабриката. Има си и пощенски офис, получава писма, отговаря на колкото писма може да отговори с помощта на джуджетата. Дядо Коледа може да го видите абсолютно всеки ден от годините. Има си приемна и всеки ден можете да го посетите. Посещението е безплатно.“

В Лапландия, която е популярна туристическа дестинация, посетителите се интересуват предимно от природни обекти: свързани са със Северното сияние, хъски впряговете, елените, преходите със снегомобили.

Мартин Стефанов казва за себе си, че се е специализирал като гид – „ловец на Северно сияние“ и в развлеченията с моторни шейни. „Обикновено ги комбинираме. С моторните шейни отиваме някъде дълбоко в гората, където е много тъмно и започваме да чакаме Северното сияние. Северното сияние е мечта за милиони хора по света и е трудно да се опише. Каквито и думи и истории да използвам, няма да се доближат до чувството, което човек може да изпита, когато види такъв феномен.“

Хората на север са много различни като култура и манталитет, сподели още Стефанов и даде пример с конкурентни бизнеси, които си помагат в името на изграждането на по-добра среда за всички. „Това, което най-силно ми прави впечатление и много ме радва, и бих искал да го усвоя и приложа, когато се връщам в България, е сплотеността на хората.“  

Рованиеми е много интернационално място и местното население е свикнало с чужденците, разказа още българският гид, който се чувства много добре приет там.

Финландците са дву- дори триезична нация – говорят фински, шведски и английски. „Където и да отида, мога веднага да започна да говоря на английски, като съм сигурен, че хората ще ме разберат и ще мога да проведа разговор. Това ме улеснява много“, допълни Мартин Стефанов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна