Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Близките връзки с Китай са важни за Анкара

Си Цзинпин и Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви във вторник, че тесните връзки между Китай и Турция са важни, тъй като двете страни могат да "допринесат за регионалната и глобална стабилност", особено във "време на засилено тестване на световния мир и стабилност".

Говорейки в Пекин след срещата си с китайския президент Си Цзинпин, Ердоган добави, че все още има "голям потенциал" за разширяване на сътрудничеството между двете страни.

Междувременно Си Цзинпин посочи, че трябва да се отстоява многостранния световен ред и подчерта важността на ООН и международното право да са в основата на такава система. Китайският президент също така наблегна, че светът трябва да се съсредоточи върху развитието на науката и технологиите.

Срещата на Ердоган и Си дойде в момент, когато и двете страни срещат сериозни трудности в отношенията си със САЩ. Турция, член на НАТО, е изправена пред призиви от страна на Вашингтон да не разгърне на своя земя руската система за противоракетна отбрана С-400, докато Китай продължава да бъде въвлечен в търговската война със Съединените щати, като технологичният гигант "Хуавей" е в центъра а този спор.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна