Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители на деца с онкохематологични заболявания ще протестират на 11 юли

От НПО настояват за по-лека процедура за финансиране на лекарства, неразрешени за употреба у нас

Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология, гр. София
Снимка: УСБАЛ по онкология град София

От Сдружението на децата с онкохематологични заболявания настояват да се улесни процедурата, по която се получава разрешение за финансиране на лекарства, неразрешени за употреба у нас от Комисията за лечение на деца към Здравната каса. Искането се отправя към Министерството на здравеопазването от родители на децата с онкохематологични заболявания. На 11 юли организацията планира протест пред министерството.

"Целта на протеста е най-после да бъде достигнато трайно решение по въпроса с осигуряване на всички необходими лекарства за провеждане на лечението на децата с онкохематологични заболявания - рака на кръвта, различните видове левкемии, лимфоми, солидни тумори. Проблемът възникна още преди 10 години, когато за първи път няколко лекарства от позитивния лекарствен списък отпаднаха от него и изчезнаха изобщо от България. Това е една дългогодишна борба на нашето сдружение, която постигна частичен успех през 2015 година, когато тези лекарства, които не се заплащаха от Касата, започнаха да се плащат от Фонда за лечение на деца", съобщи пред "Хоризонт" Маргарита Борисова, председател на Управителния съвет на сдружението.

Причината за протеста е прехвърлянето на Фонда за лечение на деца към Комисията за лечение на деца към Националната здравно-осигурителна каса.

"Това е причината за нашия протест, защото в момента, в който Фондът беше закрит и тази процедура се прехвърли към Здравната каса, се оказа, че тя е изключително усложнена, много повече документи трябва да се пишат. Родителите трябва лично да занесат документите до Касата. Сроковете са много по-дълги. Изобщо едно неразбиране от страна на Касата на проблема се получи. Ние се надявахме, че нещата ще бъдат по-добре, ще вървят по-гладко, но се оказа, че има доста сериозни забавяния от страна на Касата за издаване на разрешения за използване на тези лекарства, за изплащането, а ние знаем болниците как имат затруднения да заплащат медикаменти и се получи един затворен кръг - Касата, болницата, родителите, лекарите", коментира Маргарита Борисова. 

Родителите настояват да бъде съкратена процедурата по отпускане на средства за лекарства на децата им. 

"Другото нещо, което ние настояваме и искаме - болниците да имат налични тези лекарства в болничните аптеки, за да може, когато се диагностицира едно дете, лечението му да започне веднага, защото това е жизненоважно", допълни Маргарита Борисова.

Средно в България между 150 и 200 деца на година се разболяват от различни онкохематологични заболявания. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна