Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерките за ограничаване на сивата икономика обсъди парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции

| обновено на 11.07.19 в 16:21
Снимка: БГНЕС


На заседание на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции се коментираха мерките срещу контрабандата и тези за изсветляване на сивата икономика.

В началото на заседанието председателят на комисията Емил Димитров-Ревизоро връчи плакети на министъра на финансите Владислав Горанов, на вътрешния министър Младен Маринов, на главния прокурор Сотир Цацаров за добре свършената работа и бе припомнено изследването на, според което за първите три месеца на годината, делът на контрабандните цигари е само 3,8 на сто от общия дял, което наистина е изключително ниско ниво.

Министър Горанов представи мерките, които ще продължат да се взимат за предотвратяване основно на контрабандата на горива и ще се отнасят до контрола на данъчните складове:

“Една от мерките е свързана с поставяне на видеонаблюдение за сметка на лицензираните складодържатели на всички точки за въвеждане и извеждане от данъчните складове. Това са входовете и изходите на данъчните складове и уредите, които контролират и отчитат изведените количества, за да можем да сме сигурни, че не се извършва манипулация на тези уреди или не се извеждат количества, които не са регистрирани в системите за контрол. Като ще поставим изискване по отношение на лицензираните складодържатели – тези камери да имат техническа възможност цифрово да отчитат и номерата на моторните превозни средства. Цистерните, които извеждат горивата… “

Контрабандата на цигари през първото тримесечие на годината е под 4% според последното проучване на Инициативата за борба с нелегалната търговия на цигари. 

Според повечето експерти именно това е сферата, в която правителстовто се справя най-добре с предотвратяването на нелегалната търговия.

Въпреки че се вземат множество мерки, при горивата например, все още няма толкова добри резултати. Сериозен проблем има и с т.нар. "плащане в плик", укриване на данъци и осигуровки, макар че от НАП следят целенасочено за този аспект от сивата икономика.

От миналата седмица има и специален фокус върху фалшивите болнични по специално разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Пред БНР бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов в коментар към темата какъв ще е реалният ефект върху икономиката и най-вече върху бюджета мерките срещу сивата икономика и контрабандата на цигари, каза:

“Няма как да се съревновавам с финансовия министър в оценката, защото той разполага с целия апарат и няма как да знаем подробностите, които са важни – кое как да бъде направено“.

В интервю за предаването “Нещо повече“ той обясни още:

“Факт са няколко неща, че приходите са относително стабилни, макар че още не са достигнали онези нива, които бяха някъде към 2007-2008г., когато и активите бяха близо над 5% от БВП, а сега се събират някъде около 4,6 – 4,8% от БВП. Въпреки, че в момента активите са по-високи, особено тези върху горивата, все още относителен дял към БВП, приходите са по-ниски. Трудно е да бъдат измерени тези ефекти аз лично не бих се ангажирал…“.

Интервюто на Лъчезар Цветков с Любомир Дацов и репортажа на Марта Младенова можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна