Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мими Виткова: Трябва да се видят дефектите в системата, те не са само финансови

Застрахователи и съсловни организации с критики към новия здравноосигурителен модел

Иван Димитров: Министърът предлага поредния политически каламбур

| обновено на 15.07.19 в 14:01
Днес се провежда Национална кръгла маса, посветена на състоянието на системата на здравеопазване в България.
Снимка: БГНЕС

Лекарският съюз, пациентски организации и дори застрахователи разкритикуваха идеите на здравния министър Кирил Ананиев за промяна в здравноосигурителния модел. Те предвиждат демонополизация на Здравната каса и въвеждане на частни здравни фондове.

Според Мими Виткова от Асоциацията на частните застрахователни фондове най-големият проблем е, че ще бъде въведена осреднена вноска, което ще намали парите в здравеопазването:

„Вноската се запазва осем процента и трябва отсега да е ясно, че тези осем процента в системата ще влязат по-малко пари, отколкото в момента, тъй като от тях трябва да се заделят пари за национален гаранционен фонд. От тях всяка една от компаниите трябва да задели технически резерви, за да може да покрива непредвидени разходи. На практика няма осем процента от реалния доход на всеки от нас да отидат там, където той е избрал. Ще има една усреднена вноска, която ще се прави от Националната агенция по приходите. Ще има такава усреднена вноска за всички нас“.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров изрази тревога, че с предложенията на пациента се дава правото да избира частен фонд, но той няма да може да избира кой да го лекува, защото това право остава за фондовете. Според Маджаров трябва да има рамкови цени на дейностите в основния здравен пакет, в противен случай може да се наложи той да бъде оптимизиран:

„Задължително според нас трябва да има гарантирани цени, които са рамкови за основния пакет, които да гарантират на изпълнителите на медицински помощи, че няма да се падне под тези цени. Не можем да си позволим в България да оставим в индивидуалност отделните лекари, отделните лечебни заведения да преговарят с мощни структури, каквито са застрахователите“.

В предаването „12+4“ Мими Виткова каза:

„Трябва да се видят дефектите в системата, те не са само финансови, те са организационни, структурни, управленски. Трябва да се увеличат публичните разходи за здравеопазването и да намалим частните, които са най-високи в Европа. 50% от общите разходи за здравеопазване в България са от джоба на болния. В Европа този процент е 15%“.

Иван Димитров от Български пациентски форум също се включи в предаването с коментар по темата:

„Поредният политически каламбур е това, което предлага министър Ананиев. На всички ни е ясно, че това няма да реши проблема, защото той е много по-сериозен. По начина, по който нашите политици се отнасят към него, той е нерешим… Политиците имат интерес да има хаос в здравеопазването, защото тогава властимащите продължават да плащат по-малко пари, а ние като пациенти продължаваме да плащаме все повече, тоест държавата краде от здравето на нацията“.

Интервюто с Мими Виткова и с Иван Димитров можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна