Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов здравноосигурителен модел предвижда демонополизация на Здравната каса

| обновено на 15.07.19 в 13:51
Днес се провежда Национална кръгла маса, посветена на състоянието на системата на здравеопазване в България.
Снимка: БГНЕС

Демонополизация на Здравната каса и възможност за създаване на частни здравни фондове. Това е залегнало в предложената от здравния министър Кирил Ананиев промяна в здравноосигурителния модел. За да могат да работят като здравни фондове, частните застрахователи ще трябва да наберат най-малко половин милион здравноосигурени лица.

Здравноосигурените лица ще могат да избират до определена дата къде да се осигуряват, после ще бъдат служебно разпределени, обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Новият здравен модел стартира при лиценз на първия здравен фонд:

„Няма да се допуска фоновете да правят подбор на лица по определен признак или здравен статус. Записването ще е напълно доброволно, включително и за лицата, които ги осигурява държавата. Лицата ще могат да сменят фонда и не по-често от веднъж годишно“.

Фондовете ще имат за задължение да вложат първоначален капитал, както и да имат оперативен резерв и печалба. Новият здравноосигурителен модел запазва солидарния модел, който дава право на избор на пациента кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува, да има контрол върху качеството на услугите. Здравните фондове и Здравната каса ще се конкурират, а Министерството на здравеопазването ще провежда централизирани обществени поръчки за лекарствата в болниците. Фондовете ще се конкурират за вида и обхвата на дейностите, допълни още Ананиев:

„Ще отчета всички рискове и предложения, за да внеса в парламента най-добрия модел за пациента и здравната система“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна