Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

База Луна – до звездите и обратно

Астронавтът Нийл Армстронг на 21 юли 1969 г. излезе от „Аполо 11“ и остави първите човешки следи на Луната.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петдесет години от началото на космическата програма „Аполо 11“ отново поглеждаме към Луната със Стоил Иванов – физик от Физическия факултет при СУ, Никола Кереков от „Рацио“ и Тихомир Димитров, астрофизик и ментор на космическия детски лагер в Трявна.
Не е тайна, че големият пробив в астрономическите изследвания се случва в разгара на надпреварата между двете суперсили от времето на Студената война, СССР и САЩ. 10 години преди „Аполо 11“, на Луната каца първият апарат, руският „Луна 2“.

Какво се случва днес?

Днес отново гледаме към Луната и звездите, водени колкото от извечния човешки стремеж да проникнем в тайните на Космоса, така и от чисто прагматични причини.
„Почти сигурно е, че на Луната отново ще има човешко присъствие. Тя би могла да се окаже добър „базов лагер“ за изследване на Марс и Венера, например. – изтъкна Стоил Иванов. – В момента се търсят начини за стандартизирано доставяне на апаратура и хора дотам и обратно.
НАСА и различни китайски компании – търсят варианти за постоянно оставане на Луната.
Не е за подценяване фактът, че на Луната има много ресурси като например стабилният изотоп хелий 3 необходим за термоядрения синтез, който би могъл да се превърне в горивото на бъдещето.“

На 16 юли „Рацио“ организира специално събитие, посветено на Луната. От покрива на „Музейко“ ще бъде наблюдавано и пълнолунието. През телескопи гостите ще могат да се насладят на Луната, а при добра видимост – и на други планети и техните спътници.
Чуйте разговора


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна