Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятната академия "Живей с любов" събира деца в село Смоличано, Кюстендилско

5
Общината в Невестино е ремонтирала половината от бившето училище в Смоличано. То става школа по изкуствата и ще работи целогодишно.
Снимка: „Живей с любов“

Деца ще се учат как се живее на село сред природата, при това без достъп до съвременните технологии. Колко време едно съвременно дете може да издържи без телефон в ръцете си? Отговор на този въпрос дава Елена Начева, инициатор и организатор на лятната академия "Живей с любов". В предаването на "Хоризонт" "12+4" тя сподели:

"Това е лятна академия на изкуствата за деца в кюстендилското село Смоличано. Тя се провежда в екоселище "Живей с любов", изградено с много любов специално за деца – в изграждането участват и самите те. Ние реставрираме стари селски къщи. Целта ни е да върнем децата на село към земята, да ги научим сами да обработват земята, да се грижат за прехраната си, да чистят стаите си, да готвят, да изградим у децата трудови навици. Искаме да създадем у тях една увереност и самостоятелност, че те сами могат да се справят с живота. Нека пуснем децата в природата и тя ще направи останалото".

"Общината в Невестино много ни помогна. Тя е ремонтирала половината от бившото училище в Смоличано. То става школа по изкуствата и ще работи целогодишно". 

В проекта участват и специалисти в областта на изкуството: Лили Александрова – музикален ръководител на детската група "Калпазани", Илко Грънчаров – художник сценограф, Петя Миладинова – актриса, драматург и фотограф, Лъчезар Стефанов – актьор, Здравко Ангелов – актьор от Кукления театър в София. 

"Децата освен да общуват пряко с природата, ще опознават живота на село, ще могат и да развиват и своите таланти, ще ги запознаваме с видовете изкуства. Ще правим и походи всеки ден – все пак сме в полите на Осоговската планина, водопада Света Ана и други природни забележителности", разказва още Елена Начева. 

Детското селище е от 5 стари и преди порутени къщи и постройки, които сега са реставрирани, в махала Рекалийска на с. Смоличано, в близост до известния водопад Света Ана и недалече от атракцията 500-годишен дъб (цер). Изградени са помещения за спане и за почивка, столова, зали за занимания, игротеки, както и и библиотека. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна