Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нина Дюлгерова: Новите кукли в Украйна ще действат като старите

проф. Нина Дюлгерова
Снимка: БГНЕС

„Всичко се повтаря, както преди“. Такава формула използва в коментара си пред БНР за резултатите от парламентарните избори в Украйна проф. Нина Дюлгерова.

Партията „Слуга на народа“ на новия президент Владимир Зеленски получи убедителна, но и очаквана победа на вота в неделя.

„През последните няколко години в световен, а и европейски план, забелязваме една такава тенденция – един бизнесмен стана президент на САЩ, финансист стана президент на Франция, сега в Украйна, която е центърът между Европа и Азия, шоуменът и рокмузикантът (партия „Глас“ на украинския рок певец Святослав Вакарук са гласували 6,3% - бел. ред.) е една представителна извадка на това, което се случва в страната. Ако разглеждаме нещата в по-дълбок социално-икономически план, не можем да кажем, че се случва нещо хубаво. Виждаме, че новите лица, които идват, нямат подготовка“.

Проф. Дюлгерова поясни, че много важна ще бъде фигурата на председателя на Върховната рада, тъй като Украйна е парламентарно-президентска република.

В предаването „12+4“ проф. Нина Дюлгерова се усъмни, че Зеленски ще може да изпълни заявеното си желание да прекрати конфликта в Донбас:

„Това не би могло да се случи. Това, което се говори, са предизборни реторики. Когато се създават конфликти, особено в постсъветското пространство, те не се създават, за да бъдат решавани. Ако се реши конфликтът в Източна Украйна, ако се прекратят провокациите по отношение на Крим, тогава се задава един голям въпрос – защо стана революцията през 2014 г. Тези процеси, които се развиват оттогава до сега, се развиват в посока нерешаване на проблема. Това е една буферна зона, това е поредният замразен-размразен конфликт“.

По думите на проф. Дюлгерова Украйна не е независима държава:

„Страната се управлява отвън. Дори изборът на Зеленски е решен отвън. Форматът на новите лица, които ще действат по стария начин. Новите кукли ще действат като старите“.

Проф. Нина Дюлгерова очаква в следващите месеци „степента на агресия в политическото говорене за Москва да бъде намалена“.

Интервюто с проф. Нина Дюлгерова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна