Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Марков: Прокуратурата все повече започва да наподобява на част от изпълнителната власт

Снимка: www.csd.bg

"Дали ще има избор с една кандидатура, или избор с повече от една кандидатура, но с предизвестен победител, е едно и също", каза пред БНР Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията по повод новината, че заместник главният прокурор Иван Гешев остава единствената номинация за следващ обвинител номер едно. Зад неговата кандидатура застана цялата Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, а подкрепа за заместника на Сотир Цацаров заявиха както Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, така и няколко прокуратури от цялата страна. Той уточни, че Прокуратурата е много централизирана институция и изборът на неин ръководител, какъвто е главният прокурор, се политизира и много наподобява назначението на министрите в изпълнителната власт:

"Като поведение и като конституиране, Прокуратурата все повече започва да наподобява на част от изпълнителната власт, някак си прокарвайки модела на управление на държавно управление, което изпълнителната власт налага. В същото време законът я брани от онази политическа отговорност, която всеки член на изпълнителната власт носи, главният прокурор има по-дълъг мандат, начинът за освобождаване е много по-труден. Оттам и това объркване в обществото, че една институция, която някак си има поведението на по-тясно свързана с изпълнителната власт, е ситуирана в независимата съдебна власт".  

Марков заяви в предаването "12+4" по програма "Хоризонт", че не очаква изненада при гласуването за избора на Гешев за главен прокурор на 24 октомври, но изрази изненада от мълчанието на БСП: "Това засилва усещането, че всичко вече изговорено, то просто не е изговорено пред обществото".

Според него оттук насетне това е един политически процес: "Всяка една промяна в тази траектория, която вече започна, ще бъде резултат от политика, а не от право".

Интервюто на Силвия Великова с Димитър Марков в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.  

  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна