Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор

| обновено на 29.07.19 в 14:51
2
Това, което искам да коментирам, е, че нямам какво да коментирам, а трябва да имам много време за работа, каза Иван Гешев.
Снимка: БГНЕС

Заместник главният прокурор Иван Гешев остава единствената номинация за следващ обвинител номер едно. Зад неговата кандидатура застана цялата Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, а подкрепа за заместника на Сотир Цацаров заявиха както Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, така и няколко прокуратури от цялата страна.

Пред членовете на Висшия съдебен съвет правосъдният министър Данаил Кирилов обясни, че възприема подкрепата за Гешев от цялата Прокурорска колегия и от съсловните организации на прокурори и следователи като проява на магистратското самоуправление, което той уважава: „Аз възприемам, че при това положение е налице проявление на принципа на магистратското самоуправление. По тази причина зачитам това предложение като съсловно предложение, като предложение на професионалистите в областта“ и добави: "Би означавало да се създаде предпоставка да се противопоставят двете колегии във Висшия съдебен съвет, което смятам, че е абсолютно нежелателно и не трябва да се допуска по какъвто и да е начин".

С тази подкрепа обясни и решението си да приеме да бъде номиниран за главен прокурор самият Иван Гешев, след като в продължение на месеци твърдеше, че няма да се съгласи, защото кампанията ще е кална: "Това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая, и аз не съм човек, който ще избяга нито от отговорност, нито от доверие. Нито бягам от битки, нито бягам от това да изразявам личното си мнение. Не ме е страх какви ще са последствията. Важно е да казваш истината. Трябва да правиш каквото трябва, а вече да става каквото ще".

Изборът на нов главен прокурор ще бъде на 24 октомври.

Днес бе последен ден за издигане на кандидатури за следващ главен прокурор. 

Единствената номинация предизвика полюсни коментари. Напрежението около издигането на Гешев за наследник на Сотир Цацаров ескалира след негово интервю за Българската национална телевизия, тезите, в което, някои разчетоха като неприемане на принципа на разделението на власти и заплахи към определени политици и медии. Заради това адвокати и формални и неформални юридически организации поискаха номинацията на заместник главния прокурор да бъде оттеглена. Със същото искане миналата седмица се проведе и протест пред сградата на Висшия съдебен съвет. В отговор номиниралата го Прокурорска колегия и сдруженията на следователите и прокурори, излязоха с декларации в подкрепа на Иван Гешев и с призив на ненамеса в решенията на съдебния кадрови орган. 

Днес и самият номиниран коментира евентуалното си самотно участие в процедурата с припомняне отпреди 14 години: „Ще ви върна към една друга процедура, когато 17 човека номинираха един друг бъдещ главен прокурор, който беше сам и такива реакции нямаше. Той беше един успешен главен прокурор, поне за мене. Говоря за господин Велчев. Така че това, което искам да коментирам е, че нямам какво да коментирам, а трябва да имам много време за работа. Подробности по тази процедура ще коментирам, когато му дойде времето – наесен, когато наближи моментът. Сега в момента имам работа“.

Коментарът си заместник главният прокурор направи, след като лично огласи поредната акция на Спецпрокуратурата и МВР срещу група за трафик на мигранти. Гешев обясни, че именно нейните лидери стоят зад поръчката за палеж на Граничен пункт край Видин, за предотвратяването на който преди време каза, че градът бил спасен от взривяване.

Освен прокурорите във ВСС, право да издига кандидат за главен прокурор има и правосъдният министър. По-рано Данаил Кирилов допусна възможност да се възползва от това правомощие, ако му бъде предложена силно подкрепена гражданска номинация или такава, посочена от президента. Реакция от държавния глава нямаше, а гражданският сектор лансирана името на следователя Бойко Атанасов.

За да напомнят, че гражданите искат участие в номинирането на нов главен прокурор, тази вечер от инициативата "Правосъдие за всеки" организират протест пред сградата на столичната Съдебна палата и пред Окръжната прокуратура в Пловдив.

Протестът е насрочен за тази вечер от 18.30 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени