Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринари: Най-добър е "чешкият метод" на умъртвяване на всички прасета в заразените зони

Снимка: БТА

До 2-ри август е срокът за шест области в страната, за да се пристъпи към умъртвяване на прасета, гледани от частни стопани.

Пред БНР д-р Иван Вангелов – председател на Пловдивската областна колегия на Ветеринарния съюз, заяви, че най-добър е т.нар. "чешки метод" на умъртвяване на всички прасета в заразените зони:

"Доказано е, че чумата я има в България. В това се увериха и собствениците на големите свинекомплекси, където чрез кръвни проби, при констатиране на заболяването, след два-три дни излезе и клиника на заболяването, и смъртност при животните".  

По думите му стопаните в 20-километровата зона имат възможност да приберат месото от отглежданите прасета здраво и годно, след като ги заколят преди появата на заболяването. "Така ще запазят и природата в землището си без вируса на чумата, и когато се разреши отново отглеждане на прасета, ще могат свободно да си гледат прасета и няма да има повторно появяване на заболяването", уточни той.

Д-р Иван Вангелов коментира още, че при загробването на болни прасета заразата остава в земята за дълги години. Според него в България не се спазват регламентите, предписани от ЕС, които трябва да се прилагат при поява на заболяването.  

В предаването "12+4" на програма "Хоризонт" д-р Ивелина Дамова - председател на Пазарджишката областната ветеринарна комисия, се съгласи с д-р Вангелов, че най-адекватната мярка е превантивното клане на прасета, гледани в задните дворове, за да се запазят големите свинекомплекси. "Най-добрият вариант е хората да си заколят здрави прасетата, които отглеждат", категорична беше тя и препоръча да се прави предкланичен преглед, за да са сигурни, че няма поява на болестта. По думите ѝ най-важно е да се спазват хигиенните мерки.

Според д-р Дамова стопаните разбират проблема и не се противопоставят на налаганите мерки. По думите ѝ може би има политически или пиар контекст на декларацията на кметовете на 31 пазарджишки села, които заявиха, че няма да допуснат принудително избиване на домашни прасета след 2-ри август, когато е крайният срок за ликвидирането на животните.

"За да се справим с едно епидемично заболяване трябва да се справим с източниците, които я носят. Това цели унищожаването на животните, отглеждани без ветеринарен контрол в задния двор", заяви пред БНР и доц. Владимир Петров от ветеринарния факултет на Тракийския университет. 

Според доц. Петров проникването на африканската чума по свинете в България от Румъния, а непроникването ѝ в Сърбия, се дължи на свободното движение на стоки през границата ни с Румъния, като страни от ЕС, което не се осъществява през границата със Сърбия - там граничният контрол е по-строг, защото страната не е част от ЕС.

По думите му загробването на заразени прасета намалява риска от разнасяне на болестта при транспортиране на животните до екарисажи.

Интервюто с д-р Иван Вангелов, д-р Ивелина Дамова и доц. Владимир Петров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени