Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайният срок за умъртвяване на домашните прасета в Пазарджишко беше удължен до 11 август

| обновено на 01.08.19 в 18:33
Снимка: БНР

Министърът на земеделието Десислава Танева се срещна с кметовете на 31 пазарджишки села, които заявиха по-рано днес, че няма да допуснат принудително избиване на домашни прасета след 2 август. 

След двучасови преговори стана ясно, че срокът за доброволното унищожаване на прасетата в региона се удължава до 11 август, а от 12 август се преминава към принудително умъртвяване. Утре епизоотичната комисия ще излезе с официална заповед. 

Отлагането важи само за Пазарджишка област, а министър Десислава Танева подчерта, че това е така, тъй като районът традиционно отглежда много прасета. Стопаните, които заявят прасетата си, дори и нерегистрирани, и доброволно ликвидират преди 12 август ще получат финансова помощ затова, че подпомагат усилията на държавата да се справи с проблема. 

Тази помощ ще важи и за стопаните от останалите региони, обяви тя. 

В населените места все още тече подписка, в която се настоява за отмяна на заповедта на земеделския министър. Кметът на Хаджиево Андон Андонов беше категоричен преди срещата, че екипите за принудително умъртвяване на прасетата ще срещнат сериозна съпротива на хората:

"Приготвил съм пушките, взел съм ключа от камбанарията. Няма да пускам сирената, защото ще направя беля. Това е абсолютно сериозно".

Позицията на кметовете на селата Юнаците и Дубровница – Стоян Кузев и Гурко Митев:

"31 кмета сме единодушни заедно с кмета на община Пазарджик".

"Няма огнище в Пазарджик. Не може да се взимат такива превантивни мерки – дай да ги изтрепеме. Ами ако има, не дай Боже, чума по хората? Да изтрепем здравите? Кого да защитим?".

За утре се планира протест в Пазарджик, на който ще присъстват стопани от цялата община:

"Правим подписка от жителите на всички села, ние се подписахме. На 2 август – общински митинг на "Тортата" от 17.00 часа, за да изкажем нашето несъгласие с тази прибързана мярка".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени