Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Драматично влошаване на инвеститорските нагласи в еврозоната през август до 5-годишно дъно

Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната се влошиха изненадващо рязко през август до близо 5-годишно дъно, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix, която също така предупреди за "неизбежна рецесия" в Германия.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред 930 инвеститори в еврозоната, проведено между 1-ви и 3-ти август, се понижи до -13,7 пункта от -5,8 пункта през юли - далеч под очакванията за индекс на ниво от -7,7 пункта. Това представлява силно влошаване на инвеститорското доверие за трети пореден месец и негово най-ниско ниво от октомври 2014-а година.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се понижи рязко от 1,8 до -7,3 пункта през август, достигайки най-ниско ниво от януари 2015-а година, докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи се влоши до -20,0 от -13,0 пункта, отчитайки най-ниско ниво от август 2012-а година, когато дълговата криза в еврозоната беше в разгара си.

През юли 2012-а година президентът на ЕЦБ Марио Драги се ангажира централната банка да "предприеме всички необходими мерки", за да съхрани еврото, като именно това обещание предотврати до голяма степен опасността от разпадане на единния валутен блок.

В тази връзка  директорът на Sentix Патрик Хъси. заяви: "С наближаването на края на управлението на Марио Драги, икономическите очаквания отново достигнаха точката, в която шефът на ЕЦБ се почувства длъжен да произнесе речта си през 2012-а година,  че банката ще направи "всички необходимо, за да спаси еврото".

На заседанието се през миналия месец ЕЦБ обнови насоките си за лихвените ставки и поиска от персонала на банката да подготви опции за по-облекчена парична и лихвена политика, отваряйки по този начин ясно вратата за намаляване на и без това рекордно ниските отрицателни лихви и за подновяване на покупките на облигации, известни като "количествени облекчения", още на следващото заседание през септември. Междувременно през миналата седмица Федералният резерв на САЩ намали водещата си лихва с 25 базисни пункта до диапазона 2,00%-2,25%.

"Мерките, обявени от централните банки, обаче не доведоха до промяна на икономическите очаквания на анкетираните инвеститори", отбеляза Патрик Хъси.

Проучването само в рамките на Германия пък показва, че ситуацията изглежда още по-сериозна, тъй като общият Sentix индекс се срина рязко от -4,8 пункта през юли до -13,7 пункта през август, достигайки най-ниско ниво от август 2009-а година насам, когато започна да се вижда края на глобалната финансова и икономическа криза.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в Германия, се понижи до -5,5 от 7,0 пункта, достигайки най-ниско ниво от март 2010-а година, докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи се влоши до -21,0 от -16,0 пункта, отчитайки най-ниско ниво от юли 2012-а година

Шефът на Sentix отбеляза, че експортната зависимост и загрижеността относно китайската икономика е навредил сериозно на водещата европейска икономика, тъй като тарифната война между Пекин и Вашингтон продължава по-дълго, отколкото се надяваха мнозина.

В тази връзка Патрик Хъси каза: "Рецесия в Германия е предварително програмирана".

Според проучването на Sentix останалите региони по света също бележат солидни понижения на инвеститорските нагласи за икономическото развитие.

Дори за САЩ, където ситуацията остава относително стабилна, има драстичен спад на инвеститорските очаквания, като съответният индекс се понижи от -13,3 пункта през юли до -17,5 пункта (най-ниско ниво от февруари 2019-а), въпреки че индексът на текущата оценка нарасна слабо до 30,0 от 29,5 пункта, а общият Sentix индекс се понижи по-сдържано от 7,0 пункта до 4,9 пункта, но достатъчно, за да достигне най-ниско ниво от февруари 2016-а година.

Рязкото влошаване на инвеститорските очаквания в САЩ се дължи до голяма степен на решението на Доналд Тръмп да "налее допълнително масло в огъня", налагайки от 1-ви септември мита от 10% за китайски внос на стойност от още 300 млрд. долара, след като досега бяха валидни мита от 25% върху вноса на стоки от Китай за 250 млрд. долара.

Според Патрик Хърс, ескалацията на търговското напрежение САЩ-Китай не би трябвало да донесе полза на фондовите борси, като рязкото влошаване на инвеститорските очаквания означава, че ще има негативна реакция на корпоративните ценни книжа.

Влошаване на инвеститорските нагласи се отчита и при страните от Източна Европа, където общият Sentix индекс се понижи през август до -7,6 пункта от -1,0 пункт през юли, достигайки най-ниско ниво от май 2016-а година, като индексът на текущата икономическа ситуация спадна от 3,3 до -0,5 пункта (най-ниско ниво от декември 2016-а), докато индексът на бъдещите нагласи се срина от 05,3 пункта до -14,5 пункта (най-ниско ниво от декември 2011-а година).


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от