Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За изложбата „В тайнството на светлините“ и в памет на Елена Парушева

Снимка: Галерия "Виа Артис"

Част от богата програма на пловдивската галерия „Виа Артист“ е изложбата на една от най-интересните съвременни художнички Елена Парушева под надслов „В тайнството на светлините“. Понякога съдбата е безпощадна към човешките същества, ден преди нейния рожден ден дойде трагичната новина, че художничката си е отишла от този свят.

Елена Парушева повече от 30 години живее и работи във Франция, Париж и много нейни идеи се представят в цяла Европа. Тя влиза в областта на интерактивното изкуство още с първите си творби в България, като създава произведения основани на движение, прозрачност, повторение и светлина. Нейните творби изцяло са ориентирани към „Изкуството и околната среда“, работи в областта на инсталациите, пластиката и фотографията.

Сега в тази изложба използва електрическите стълбове по улиците и шосета, като изгражда едно електрическо приключение, противопоставяйки желязото и метала на меки платове, памучни облаци или окачени сфери. „В тайнството на светлините“ е послание  за връзката ни с машината и зависимостта от технологиите.

Елена Парушева има близо 20 самостоятелни  изложби, пърформанси и акции във Франция, нейни проекти са показвани в Женева, Мюнхен, Осло, Сантяго, Сеул.

През 1999 година основава художественото движение „Електрическо изкуство“ и работи по проекти, които превръщат кули за високоволтови електропроводи, вятърни мелници или антени в произведения на изкуството. Изложбата на Елена Парушева първо бе реализирана в Париж през 2018 година и включена в програмата на Европейската година на културното наследство, през април тази година бе в Ямбол, родният й град, и сега публиката може да я види в пловдивската галерия „Виа Артист“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна