Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Скандално обсъждане на центъра за опасни битови отпадъци в Созопол

С викове „Оставка“ и „Искаме министъра“ започна обсъждането на центъра за временно съхраняване на опасни битови отпадъци край созополското село Атия. Местните жители бяха недоволни, че въпреки обявеното присъствие на екоминистъра Нено Димов, дойдоха експерти от ведомството. Някои от тях напуснаха залата, а презентацията на проекта бе направена пред малцина.

Хората от Атия се ядосаха на факта, че министъра го няма, а те са се организирали, за да дойдат до Созопол, където се проведе обсъждането:

„Никой не ни е уведомил, че министър Димов няма да дойде“

Малцината останали споделиха опасенията си, че до селото ще се изгражда съоръжение, където временно да се съхраняват отпадъци, сред които лекарства, масла, бои и други:

„Дерето – то минава покрай нас. Някакви отпадъци, ако тръгнат по това дере и слязат надолу, ще замърсят…

… Това е изключително близко до къщите на хората“

Силвия Рангелова от екоминистерството поясни, че технологията е безопасна и ще се осигури строг контрол. Проектът се реализира в 5 общини, финансирането е от Българо – швейцарската програма за сътрудничество:

„Това не е депо. Този временен център, неговото предназначение е да събере определено количество отпадъци, които след това продължават своя път“

Максималният срок на съхранение е година. Ако центърът не бъде изграден до края на годината, се губи швейцарското финансиране, но Община Созопол е длъжна да го направи със свои средства.

От администрацията увериха, че няма да се депонират строителни отпадъци, каквото е било първоначалното предназначение на терена.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от