Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо свиване на индустриалното производство в САЩ през юли

Индустриалното производство в САЩ се сви изненадващо през юли, тъй като нарастването на производството в областта на комуналните услуги не успя да компенсира спада на производството в промишления и в минно-добивния сектор, показват данни на Федералния резерв.

Индустриалното производство се понижи през юли с 0,2% спрямо юни, когато нарасна с 0,2% (възходяща ревизия от 0,0%), докато финансовите пазари очакваха повишение с 0,1 на сто.

Промишленото производство, което представлява ключова компонента в данните за индустриалното производство, се понижи силно с 0,4%, като Фед посочи, че от края на 2018-а година насам то се е свило с повече от 1,5 на сто. Производството на автомобили се понижи с 0,2% след ръст с 2,5% месец по-рано. По принцип промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти 75% от общото индустриално производство и близо 12% от БВП на САЩ.

Минно-добивното производство пък отбеляза силен спад с 1,8% най-вече в резултат  на рязкото временно преустановяване на петролния добив в Мексиканския залив заради урагана Бари, докато производството в сектора на комуналните услуги нарасна с цели 3,1%, компенсирайки значителна част от силния спад месец по-рано.

Натовареността на индустриалните производствени мощности се понижи през юли до 77,5% от 77,8% през юни при очаквания за стабилизация на ниво от 77,8%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2017-а година.

Слабите юлски данни потвърждават, че промишленият сектор в САЩ, подобно на този в еврозоната и по-специално в Германия, продължава да се намира в техническа рецесия, след като производството отбеляза понижение през първите две тримесечия на годината. Подновеното търговско напрежение САЩ-Китай и глобалното икономическо забавяне няма да окажат подкрепа за американския промишлен сектор и през следващите месеци.

Въпреки че промишлеността е с малък дял в БВП на САЩ, този сектор е силно чувствителен към промени в глобалното търсене, което го прави доста добър индикатор за състоянието на цялата американска икономика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна