Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спомен за проф. Трендафил Миланов

Проф. Трендафил Миланов с дъщеря си Стойка Миланова

Отбелязваме 110-годишнината от рождението на забележителния цигулков педагог Трендафил Миланов, автор на актуална и днес система за музикално възпитание и обучение по цигулка.

Трендафил Миланов е роден на 16 август 1909 г. в село Гълъбово, Пловдивско. През 1934 г. завършва Музикалната академия и започва работа като учител в Пловдив. Много инициативен, той става един от основателите и първи директор на Държавното музикално училище в Пловдив през 1945 г. Шест години по-късно създава и Интерната за даровити деца и юноши музиканти в София. За преподаватели в това учебно заведение са привлечени най-изтъкнатите музикални педагози - сред тях Владимир Аврамов, Леон Суружон, Боян Лечев, Емил Камиларов, Андрей Стоянов, Панка Пелишек, Катя Казанджиева, Кирил Вапорджиев и, разбира се, самият Трендафил Миланов, който е директор на институцията. Възпитаници на Интерната са забележителните български инструменталисти Георги Бадев, Михаил Бояджиев, Любомир Драгов, Дора Миланова, Дора Иванова и др., всички те - лауреати на наши и чужди конкурси. От 1960 до 1978 г. Трендафил Миланов е директор на Софийското музикално училище. Там прилага негова собствена система за преподаване по цигулка, която дава високи резултати. Миланов е автор на редица учебници по музикално ограмотяване, книги като "Очерци по методиката на обучението по цигулка", редица критични статии и рецензии.

През 1995 г. неговата дъщеря - известната наша цигуларка Стойка Миланова, даде пространно интервю за БНР, в което говори за своя баща, за обучението й като цигуларка с него, за семейството и родната им къща в Пловдив, за това, което си спомня от дядо си. Интервюто е запазено в Златния фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от