Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Картини върху вода в Двореца в Балчик

4
Снимка: Антоанета Бебенова

Август е наситен месец в културния календар на комплекс Двореца в Балчик. 

До 23 август в Учебния център по изкуствата там може да се види изложбата "Картини върху вода" на Антоанета Бебенова.  

Техниката се нарича ебру. Прехвърлянето на изображението става върху хартия, плат или друга основа. Самото пренасяне на образа съдържа изненада и за автора на водната картина, тъй като той не може да предвиди как точно ще изглежда тя. 

"Като започна да правя рисунка, имам някаква конкретна идея - трудно осъществима поради това, че моето желание трябва да съвпадне с желанието на водата и да се получат такива форми, каквито искам", разказа художничката Антоанета Бебенова в предаването "Рано в неделя".

Когато е сама, Антоанета предпочита абстрактните форми, а когато е пред публика избира елементи от природата.

"Водата при ебру се сгъстява предварително с натурални вещества и след това върху нея се напръсква с четки боята. Оригиналните четки, традиционните четки при ебру, се правят от дръжка от роза и конски косми", поясни художничката.

След като водата е напръскана с боята, се извайват желаните форми. При отпечатването боята се захваща за листа хартия.

"Могат да се получат много абстрактни рисунки. Могат да се получат и конкретни рисунки - птици, цветя, фигури", споделя още Антоанета Бебенова, за която красотата на това изкуство се крие повече в абстрактното.

Според Галя Георгиева, организатор "Културна дейност" в Двореца, посетителите са очаровани от тази малко позната техника и с удоволствие се записват в работните ателиета.

Още за изложбата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от