Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диляна Маркова: Законът не се прави за частни случаи

"Съкратеното съдебно следствие е въведено с цел да се гарантира справедлив процес в разумен срок, което е право, защитено от Европейската конвенция по правата на човека. То има много разумно място в наказателния процес". Това каза пред БНР юристът Диляна Маркова - изпълнителен директор на "Български адвокати за правата на човека". Тя обясни това във връзка с възниквалото обсъждане на темата по повод на тежкото престъпление в село Сотиря:

"Законът не се прави за частни случаи. Разбираеми са обществените реакции по този случай, но не е добре частен случай да управлява уреждането на тези неща по принцип".

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Маркова заяви, че може да се мисли за законово изменение в насока съдът да има право на преценка дали да разреши, или не съкратеното съдебно следствие, и прокурорът също да може да иска това.

"Отдавна се знае, че тенденцията в наказателното право е не да се увеличава на наказателната репресия, защото е доказано, че тя не дава резултатът, който е търсен, а именно е превенцията. Трябва да се помисли за различни програми за работа с лишените от свобода, докато изтърпяват наказанието си, именно с превъзпитателна цел", коментира Маркова. 

Интервюто на Силвия Великова с Диляна Маркова можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени