Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Милка Василева: Медицински сестри, акушерки и фелдшери няма да отнемат права от лекари

Милка Василева, председател на съсловната организация "Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи", в студиото на "Нашият ден"

Индивидуални практики за медицински сестри, акушерки и фелдшери предлага Министерството на здравеопазването. Идеята е те да могат да извършват манипулации и консултации без присъствието на лекар.

Пред БНР Милка Василева от Българската асоциация за професионални здравни грижи коментира, че това е искане на работещите в тази сфера от дълги години:

"Идеята е пациентите да имат по-добър и по-лесен достъп до здравни грижи. Едва тогава разсъждаваме за професионалистите по здравни грижи - те ще имат възможност за по-добра и по-различна професионална реализация".

Според нея, ако този закон влезе в сила и има съответното финансиране, ще има повече млади хора, които да се обучават в тези професии - на медицински сестри и фелдшери.

"Тази практика и в момента съществува, но колегите, които извършват такива дейности по домовете, ги извършват на собствена отговорност, без контрол. Надявам се, че те спазват правилата на професията, но това крие рискове - както за пациента, така и за медицинските сестри, акушерките и фелдшерите, които посещават пациентите в домовете им. Затова смятаме, че тази дейност подлежи на регулация и на законово регламентиране. Да се знае къде са регистрирани тези практики, кой е отговорно лице, управител, така че пациентите да са сигурни, че те са в ръцете на медицинско лице, а не, че са попаднали в ръцете на случайни лица, предлагащи услуги в интернет", коментира в предаването "12+4" по програма "Хоризонт" Василева.

По думите ѝ лекарят предписва лечение, а медицинските сестри, акушерките и фелдшерите изпълняват назначеното лечение. "Но те са достатъчно компетентни да преценят дали се влошава състоянието на пациента, за да потърси той отново лекарска помощ". Тя уточни, че в никакъв случай не става дума за отнемане на права от лекарите.

Цялото интервю на Людмила Железова с Милка Василева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от