Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Бинев: Едва ли някога ще стана толкова добър актьор като майка ми и баща ми

Актьорът, който спечели Холивуд с добър английски, никога не е учил този език

Велизар Бинев
Снимка: Ани Петрова

"Успехът ми в Холивуд е комбинация от няколко неща. Първото е добър английски и второто - късметът да бъдеш на правилното място в правилния момент". Това каза пред БНР Велизар Бинев - най-успелият български актьор в Холивуд, с над 80 роли. Той беше специален гост на предаването “Хоризонт за вас”. 

"Когато двете американски компании дойдоха и се установиха в България, те имаха нужда от актьори, които да играят малките и средно големите роли,  с течение на времето те станаха и големи и аз бях в точния момент там. ... Йерархично съм минал цялата стълбица - като започнеш от масовка, малки ролички, малко по-големи и т.н.", разказа той.

Бинев сподели, че има респект към актьорите, с които е играл: "Когато започнеш да играеш с актьори като Жулиет Бинош, Харви Кайтел, Гейбриъл Бърн, е ужасно трудно въобще да се покатериш на някакво ниво, чрез което можеш да им партнираш достатъчно достойно. Защото те са най-големите професионалисти. Това е било основното ми притеснение - да не разваля някоя сцена".

Актьорът разказа, че всяка голяма звезда на киното, която е срещал, е била с добро отношение към всички останали в екипа и никога не се е чувствал притеснен от това, че е български актьор: "Дори не е имало намек за това", каза той.

Велизар Бинев сподели, че никога не е учил английски, но:

"Имам много добра музикална и слухова памет и само гледайки американски филми и слушайки музика - английски текстове на песни, в един момент се оказа, че аз мога да говоря английски".

Бинев е канен на над 300 кастинга за американски продукции, но на кастинги за български филми е бил канен само 6-7 пъти: "Аз съм на принципа - който иска да работи с мен, с удоволствие, който не иска - желая му всичко най-хубаво".

За периодите на липса на ангажименти в актьорската професия Бинев сподели: "Майка ми и баща ми почти на колене са ми се молели да не ставам актьор. ... Когато имаш пари - имаш да раздаваш, когато нямаш - нямаш и за цигари".

Като син на Николай Бинев и Домна Ганева той сподели, че се гордее, когато го разпознават по скоро като син на известни актьори: "Аз не мога никога да ги стигна, толкова добър актьор едва ли някога ще стана".

На Велизар Бинев му предстои да води клас по киноактьорско майсторство в академия "Заешка дупка", който започва на 23-ти септември. 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Велизар Бинев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна