Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В кръг" по кината от 8 ноември

Стефан Командарев: Един филм се прави не за награди, а за зрителите

Има химия между филма и публиката, казва режисьорът

Стефан Командарев
Снимка: БГНЕС

Филмът "В кръг" взе две от шестте фестивални награди за игрални пълнометражни филми на 25-тото издание на кинофестивала в Сараево. Едната награда - "Сърцето на Сараево", за най-добра актриса, бе присъдена на Ирини Жамбонас. Мотивите на журито са "за дълбоко и многопластово изпълнение, за детайлност и прецизност, на което не можем да не повярваме". Другата награда - CINEUROPA е за изключително постижение в европейската аудиовизуална култура, като журито посочва в мотивите си, че "филмът се отличава не само с безспорните си артистични качества, но и промотира идеята за европейски диалог и интеграция". Режисьор на лентата е Стефан Командарев, оператор Веселин Христов, сценаристи Симеон Венциславов и Стефан Командарев.

След получените в Сараево награди порталът CINEUROPA поема рекламата на филма на европейско и световно ниво.

"Наградите са много хубаво и много важно нещо, но ние бяхме по-скоро в очакване да видим първия контакт между филма и публиката, което е най-важното. И се оказа, че химията се е случила. Страхотни реакции по време на прожекцията. Страхотни реакции след финала на филма", сподели в ефира на "Хоризонт" Стефан Командарев. 

Филмът "В кръг" направи световната си премиера на 18 август в основната конкурсна програма на фестивала в Сараево.

Според Стефан Комнадарев най-важната публика е българската, която ще се срещне с героите на филма на 8 ноември - тогава филмът влиза в афишите на родните киносалони. "Един филм не се прави за фестивали, не се прави за награди. Основното, за което се прави филмът, е неговите зрители", подчерта режисьорът.

Филмът разказва за дейността на три патрулиращи полицейски екипа, но се вплитат събитията от 10 ноември 1989 година, когато на пленум  на ЦК на БКП Тодор Живков беше освободен от най-високата длъжност - генерален секретар на БКП.

"Когато работихме по сценария със Симеон Венциславов, ни хрумна тази идея - да разположим събитията в тази нощ, но това далеч не е най-важното във филма. Това е нещо като фон, на който всичко се случва. Но това е изключително важна годишнина, която всеки един от нас, особено от една възраст нагоре, го е преживял с огромната еуфория, с многото мечти, с дните наред, когато сме били по улиците 89-та и след това 90-те години. Някак си е повод да теглим една черта, да видим къде успяхме, къде не. Кое от това, което някога мечтахме тогава по тези улици и в студа, това, което мечтахме - дали всичко се случи, дали всичко се случи по един начин, по който наистина мечтаехме тогава", отбеляза още Командарев.

"Един филм според мен не би трябвало да дава отговори. Един филм повдига въпроси и ако предизвика размисъл в зрителите си и търсене на отговори, значи е постигнал целта си. Не даваме отговори, не взимаме страна в този филм. Просто се опитваме да покажем пълната палитра на това, което се случва в българското общество днес", допълни Стефан Командарев.

В продукцията ще гледаме Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев-Зуека, Стоян Дойчев, Павел Попандов, Герасим Георгиев-Геро, Анастасия Ингилизова.

Повече за проекта слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна