Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Три години след трансплантация на сърце Огнян Ганчев стъпил на покрива на Европа

Огнян Ганчев развява знамето на Шумен на връх Монблан, 2009 г.
Снимка: Личен архив

Преди около седмица (19 август) на сайта на Министерството на здравеопазването (МЗ) бе публикуван Проектозакон за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения.

В мотивите на здравния министър, наред с други аргументи, се отбелязва, че важна цел на законопроекта е провокиране на дискусия, дали да се разреши кръстосаното донорство България.

Това е донорство на принципа на реципрочност – при наличие на двама реципиенти и съответно двама донори (техни роднини), които желаят да им дарят орган или тъкан, но са биологично несъвместими, да се допусне трансплантация на нуждаещите се чрез размяна на донорите, ако те са съвместими със съответните реципиенти.

Предлага се още хората приживе да могат да изразяват и изричното си съгласие за донорство. Това ще се вписва в регистрите на Изпълнителна агенция "Медицински надзор"… Промените са доста и общественото обсъждане на проекта продължава до 18.09.2019 г.

На сайта на Министерството на здравеопазването е налична информация за видовете трансплантации и къде в България се извършват, кой се нуждае от трансплантация и кой може да стане донор, както и защо се налага пациентите да чакат.

Под заглавие Национална кампания в подкрепа на донорството се описва създадената преди години едноименна страница във Facebook. Но обещаната актуална информация по темата там липсва. Не може подобни предложения за съществени промени в законовата уредба да не намери място в социалната мрежа, и то в профилна страница, посветена на донорството.

Статистика
  • В България на 1 милион души се падат едва 5 трупни донора при средно 20 за Европа.
  • През последните 4 години при близо 20 % от потенциални донори близките са отказали да дарят органите.
Съвсем наскоро българинът Георги Пеев стана първият пациент с трансплантирани сърце и бъбрек, който изкачи връх Мусала – както обяви в подкрепа на донорството и за повече трансплантации в България.

А в Часът на здравето ви срещаме с друг българин - Огнян Ганчев, на който през 2006 г. в болница „Света Екатерина“ трансплантират сърце от донор, а през 2009 г. той покорява най-високия връх в Европа – Монблан.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от