Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В звеното за психологична и немедицинска грижа в болницата за хематологични заболявания

Д-р Велислава Донкина: Комплекс от програми ще гарантира цялостен терапевтичен цикъл

Психоанализата изисква най-висок стандарт на работа, подчертава клиничният психолог

Център за психологична и немедицинска грижа беше открит преди броени дни в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ).

Дейността на специализираното звено ще бъде насочена предимно към пациентите и техните близки. За тях се предвидени безплатни консултации, психотерапевтично проследяване по време на лечението или трансплантация на стволови клетки, ще се сформират и групи за емоционална подкрепа.

Втората група дейности е свързана с консултирането на медицинските екипи в комуникацията им с пациентите, както и превенция на бърн аут синдрома.

Да припомним, че в съседната болница - Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология, от около година и половина функционира Център за пациента.
Сега вече и хематологията има подобна структура.

Към края на септември в болницата ще започне програма за психосоциална подкрепа с поредица от срещи с различни медицински специалисти - хематолози, дерматолози, нутриционисти, както и социални работници и юристи. 

Повече подробности за "Часът на здравето" даде ръководителят на новото звено - клиничният психолог д-р Велислава Донкина.

Чуйте.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от