Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Образование без раници и без граници:

Мобилно приложение на български дава достъп до глобална образователна платформа

Мисията на „Кан Академия“ – качествено и безплатно образование за всеки, навсякъде по света

Първото по рода си мобилно приложение у нас със задълбочен материал по основните общообразователни предмети вече е факт. То се изтегля и използва безплатно и е част от глобалната образователна платформа „Кан Академия“, която има своята българска версия благодарение на усилията на "Образование без граници".

„Приложението е още една по-лесна и достъпна форма да имаме образованието в джоба си“, посочи пред „Хоризонт“ изпълнителният директор на „Образование без граници“ Розалина Лъскова.

Образователното съдържание е представено чрез видео уроци, тестове, упражнения, задачи и статии. Предлагат се и теми, изготвени с помощта на големи партньори на академията като музея „Тейт“, калифорнийската академия и НАСА.

Основателят на „Кан Академия“ е от индо-бангладешки произход. През 2006 г. той започва с интерактивно преподаване на математика за братовчедка си в САЩ. След това започва да записва клиповете, разказа Даниел Чолаков, член на УС на "Образование без граници" и един от основателите. Той живее в САЩ, в началото се занимавал с бизнес консултиране, попаднал във фирма за изкуствен интелект и анализ на големи данни.

„Ние си опитваме да си представим една класна стая след 10-15-30 години и след това да си зададем въпроса защо тази класна стая не се случва днес, какво можем ние да направим, за да я постигнем – поне части от нея“, така Чолаков дефинира мисията на проект като „Кан Академия“.

Един от аспектите на тази мечта е: защо ни трябват оценки, кой ни е накарал да ги ползваме? В крайна сметка искаме да развиваме умения. В "Кан Академия“ можем да следим тези 1400 умения - от детска градина до висша математика и всеки учи, докато ги научи. Нашето мото е, че всеки може да научи всичко.“

„Днес изглежда всеки родител очаква от родителя да бъде супер герой, но не всички учители са супер герои и не всеки като Батман има прищевки, които да му помогнат да си свърши работата по-добре. Нашата работа е  в този процес да дадем правилните инструменти“, допълни Даниел Чолаков.

През последните месеци на учебната година българският вариант на платформата е бил посещаван от около 50 хиляди потребители. На годишна база се регистрира тенденция за сериозен растеж, съобщи Розалина Лъскова. В глобален план потребителите са около 82 милиона души, като само регистрираните учители са около четвърт милион. Платформата се превежда на над 30 езика.

От самото й създаване „Кан Академия“ има своя мисия – качествено и безплатно образование за всеки навсякъде по света, изтъкна Лъскова. По думите й, предимството на формата в случая е лесно структурираното знание. 

Още за инициативата за безплатно образование онлайн слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от