Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ружа Смилова: Безскрупулно е да се упражнява политическо влияние чрез тиражиране на лични снимки

Ружа Смилова
Снимка: БУЛФОТО
Може да бъде търсена наказателна отговорност от медия, която разпространява вулгарни снимки. Така Ружа Смилова - гл. ас. асистент в Софийския университет "Свети Климент Охридски" коментира случая с публикуваните в информационния сайт "Пик" снимки на приятелката на арх. Борислав Игнатов, който е кандидат за кмет за София.
"Безскрупулна, аз не бих нарекла медия този сайт, който разпространи въпросните снимки, се опитва да упражнява политическо влияние чрез тиражиране на лични снимки, които са използвани в миналото за порно за отмъщение с упражняване на политическо влияние", посочи Смилова, като допълни, че това е "подсъдно деяние, доколкото принудата и изнудването на кандидат или пък дори на гласоподавател да не упражни своето право на глас, било то активно или пасивно, е престъпление по Наказателния кодекс".
"Тук искам само да подчертая, че често се е случвало порно за отмъщение да бъде използвано за политически цели в различни демокрации - в Щатите, в Обединеното кралство, но най-вероятно се е случвало това порно да не включва като участник самия кандидат политик."

По казуса с Борислав Игнатов Ружа Смилова направи още паралели: "Той не участва нито като участник в самото видео, нито като човек, който е използвал тези интимни снимки за порно, за отмъщение. Имаше един скандал преди две години в Щатите с един депутат, който беше използвал порно за отмъщение срещу своята приятелка и това беше политическият скандал, който доведе до оттеглянето му от Сената."

В САЩ и във Великобритания използването на вулгарни снимки и видео за отмъщение е криминализирано, изтъкна Ружа Смилова, като уточни, че е не просто преследвано деяние по частно-правен път, а криминализирано деяние, което влиза в наказателното законодателство.

Повече можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени