Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителят Мина Илиев: Страшно много агресия има

Учителят Мина Илиев
Снимка: Радостина Билярска

Учителят Мина Илиев ще посрещне учебната година за 36-и път. Той коментира, че преподаването в училище става все по-трудно.

„Връзката, учител, родител, ученик започна да се къса. Родителите станаха доста претенциозни, без покритие в повечето случаи. Ако не дай си Боже им направиш забележка за тяхно добро, веднага се каза: „Аз ще пусна жалба“, каза той пред БНР.

В предаването „Закуска на тревата“ Мина Илиев предложи да се заплаща пускането на жалба срещу учителите и да се проверява.

„Проверяващите, които извършват проверката и установят, че не отговаря на истината тази жалба, този, който е пуснал жалбата да си заплати за проверката и съответно да обезщети човека, който е очернил без причина. Присъствах на такива случаи с колежки. Застава майка и казва: „Аз ще ви съсипя“, само защото е казала, че детето трудно се справя, че има нужда от допълнителна работа, да се работи с него, да остава извън часовете да работи с него“, допълни Мина Илиев.

„Не сме свикнали да приемаме истината“

Не всеки обича да му се казва истината в очите и когато му се каже истината в очите ставаш лош.

„Ние не сме свикнали да приемаме истината. Ако те галят по козинката и ти кажат: „О, чудесно, всичко е идеално, прекрасно“, да няма проблем, ще гледат усмихнати. В момента, в който застанеш и кажеш, вижте: „Дайте да вземем мерки, тук и тук не вървят нещата“,… „Как така не вървят, не може да не вървят“. 

Мина Илиев разказа за случай, при който неговата внучка, която живее в Германия е получила наказание в училище.

„Внучката ми хвърлила хартийка на пода в коридора, беше наказана цяла седмица да чисти коридора, да събира хартийките. Отвън изнесено името ѝ и без коментар.“

За дисциплината в българското училище

„Все по-трудно става, защото в момента, в който тръгнеш да правиш забележка, ти ставаш лош. Не можете да правите забележка на детето, то ще прави това, което иска. Не е точно така, защото то ще прави това което иска, но то ще вреди на останалите деца, които искат да учат в часовете“, коментира учителят Мина Илиев.

В преподавателската си дейност той използва метода на убеждението.

За агресията в училището, преподавателят Мина Илиев коментира:

„Страшно много агресия има, даже училището, в което работя е на такова място, че всяка сутрин поне трима или четирима шофьори се бият. Улицата е двупосочна, малка, спират и започва луд скандал, при което децата скачат на прозорците: „Ето пак има, пак ще се бият“.

Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна