Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбълът ни със сребро във финала с пет топки на световното в Баку

Ансамбъл (жени)
Снимка: БНР

Ансамбълът ни спечели сребърен медал във финала с пет топки на световното първенство по художествена гимнастика, което завършва днес в Баку. Момичетата на Весела Димитрова и на Михаела Маевска отново доказаха класата си, като изиграха безупречно изключително трудното и атрактивно съчетание по музика от японското аниме "Неруто", но отново бяха лишени от титлата.

Две стотни разделиха Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова от първото място, след като получиха за изпълнението си оценка от 29.350 точки срещу 29.550 точки за състава на Япония, който стъпи на най-високото стъпало на почетната стълбичка.

Бронзът беше присъден на състава на Русия. Въпреки грубите грешки в изпълнението "Сборная" получи 28.150 точки.

Подреждането в осмицата е Израел с 26.950 точки, пред Китай с 26.800 точки, Италия с 25.900 точки (изпълнение с груби грешки и използване на резервен уред), Беларус с 25.800 точки (също с груби грешки и използване на резервен уред) и Украйна с 24.800 точки (отново с допуснати грешки).

Във финала с три обръча и два чифта бухалки българките останаха без отличие. Въпреки отново страхотното и безгрешно изпълнение на страхотното съчетание по музика от филма "Най-великият шоумен"  те се наредиха на 5-то място с оценка от 28. 850 точки. Седмият си златен медал от този шампионат взеха момичетата от Русия, които получиха 29.450 точки. Едно отличие при ансамблите спечели и състава на Италия, които за изпълнението си беше оценен с 29.200 точки.

Пред българките в този финал се нареди и петорката на Беларус с резултат от 29.100 точки.

Така равносметката за България от 37-то световно първенство по художествена гимнастика в Баку е две олимпийски квоти в индивидуалното спечелени от Катрин Тасева и Боряна Калейн, които заедно с капитана Невяна Владинова стигнаха до 6-то място в отборното  подреждане. Боряна Калейн остана в подножието на медалите в индивидуалния многобой с 4-та си позиция и се нареди на 5-то място във финалите с топка и с обръч.

Ансамбълът ни зарадва с две отличия - бронз в многобоя и сребро във финала с пет топки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна