Eмисия новини
от 12.00 часа

Вещиците от Витоша се включват в „Софийски магьосници“

Мартин Колев
Снимка: Иван Русланов

„Софийски магьосници“ се превърна в една от най-успешните български поредици. Към магическия свят на любимите герои читателите отново ще поемат с третата част „Вещиците от Витоша“. 

Авторът Мартин Колев определя произведенията си като градско фентъзи. „Обикновено става въпрос за големи градове като Москва, Ню Йорк, Лондон, а вече и София. Магическите същества или магьосниците живеят в тайна от другото население. Появяват се и митологични същества“, разказа Мартин за предаването „Изотопия“.

Голямата идея за „Софийски магьосници“ се появява преди около пет години. Мартин признава, че от дълги години иска да разкаже за своя личен свят на магията: „Обичам да чета творби с магьосници и битки от малък, но винаги, когато се е появявала такава поредица, която много ми е харесвала, се разочаровах от това, че тези истории се развиват в други държави“. Тъжно му е било и от това, че не е могъл да посети любимите си магически места по пътя към училище.

Относно сюжета на поредицата си Мартин повдига завесата: „Имаме история за магьосници, които живеят в София. Те са във враждуващи фракции, които се наричат зорници и здрачници, символизират светлината и здрача“.

Някои от тези магьосници започват да изчезват загадъчно и зорниците и здрачниците трябва да се обединят, за да разкрият загадката на изчезванията. Впоследствие се появяват самодиви, нестинарки, а вече и витошките вещици, обобщава младият писател. 

„Първоначално много ми се искаше да включа Витоша като някакъв по-голям герой в историята. Исках и Витоша да се появи, защото освен, че е символ на София, има и много интересна роля в пейзажа. Обикновено я възприемаме като украса на хоризонта, но когато отидем там, виждаме колко различна е атмосферата.“

Мартин много искал да включи в книгата и вещици. Магичните същества, носещи не толкова приятна слава, решава да ситуира именно на Витоша.

Изкуството е голяма част от израстването на Мартин Колев. Баща му също пише, а майка му се занимава с артистична дейност, преди да започне работа в читалище. Мартин е бил и книжар в една от големите вериги. Наблюдава отблизо връзката между книгата и читателя: 

„Да си говориш с хората директно, когато идват и си търсят нещо интересно за четене, е много полезно, защото имаш възможност да си говориш за книги.“ Едно от посланията, които разбира по време на битието си като книжар, е, че всеки един от читателите търси своя вид магия. Нещо, което да им помогне да избягат от сивото ежедневие. „Друго важно нещо, което открих тогава и продължава да ме напътства, е колко е важно да помниш, че никой не ти дължи времето си“, споделя Мартин Колев.

Още за неговия магичен свят чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от