Eмисия новини
от 07.00 часа

Индустриалните енергийни консуматори искат отложен старт на газовата борса

Снимка: БГНЕС

Федерацията на индустриалните енергийни консуматори предлага либерализацията на газовия пазар да започне от април следващата година, вместо от декември.

"Ние би следвало от първи януари да купуваме природния газ на свободния пазар, не по регулирани цени, но това е зимният период, когато цените, обикновено и търсенето на природен газ, е значително по-високо. Затова нашето предложение, подкрепено и от други играчи на газовия пазар, е тази либерализация да се случи, това освобождаване да стане от първи април, да мине зимният период. Ние очакваме, че от първи април ще има и повече количества природен газ извън тръбния газ, имам предвид от терминали, от съседни страни", коментира пред "Хоризонт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

Ако се повишат цените на природния газ от началото на следващата година, някои предприятия няма да работят. Според законодателните промени топлофикационните предприятия ще продължат да купуват природен газ на регулирани цени.

Очаква се утре да се подпишат договорите за строителство и за доставка на тръбите за интерконектора между България и Гърция, съобщи още Константин Стаменов в предаването "Хоризонт до обед".

В резултат на либерализацията в Румъния цените на природния газ са се повишили с 30%, даде пример Стаменов. "И те са въвели така наречения таван на цените на природния газ. Таванът е 14 евро на мегават час."

Цената в България е 22 евро на мегават час. "В Румъния, въпреки горчивия опит да либерализира пазара, в момента цената на природния газ е значително по-ниска, отколкото в България", изтъкна Константин Стаменов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от