Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Трад: Няма предаване на кюрдите от страна на САЩ

Руслан Трад
Снимка: Иван Русланов

Турското Министерство на отбраната съобщи, че планираните на този етап цели на военната операция в Северна Сирия са изпълнени.

За момента успех на операцията означава овладяване на най-близките до границата пунктове, т.е. между турската и сирийската граница. И пунктове близки до градовете Рас ал Айн и Тел Абияд, които бяха всъщност първоначалната цел на операцията, каза пред БНР журналистът Руслан Трад.

Имат ли основания твърденията, че САЩ предават кюрдите

“Няма предаване на кюрдите поради факта, че САЩ не се изтеглят от Сирия. За съжаление отстъпиха от зоната, която Турция иска. Това е нещо, което е силно дискутирано и което трябва да бъде критикувано. И другото е, че в Иракски Кюрдистан САЩ са все още са доста стабилни. Така че по тази тема - дали са предали, според мен това е силно преекспонирано“, твърди Трад.

Каква е ролята на САЩ

“Като цяло политиката на САЩ още от времето на администрацията на Обама е да се изтеглят от райони, които бяха считани за техни зони и интереси, включително до войната в Ирак до 2003-та, Афганистан 2001-ва, инвазии, които накърниха силно реномето на САЩ“, каза Руслан Трад и допълни:

“В момента лагерът в САЩ е на две – оставаме или не оставаме. Под изтегляне на войници от района трябва да се посочи, че се има предвид района, който в момента е част от военните действия в Северна Сирия“.

Как беше определена 30-километровата зона

“Има няколко неща, които трябва да се кажат, преди да коментирам темата. На първо време това, което се случва в момента, не е новост, макар че беше представено като такова. През последната година се водеха преговори между кюрдите и Турция. Кюрдите, имам предвид местната кюрдска сила, която е свързана с ПКК и е част от Сирийските демократични сили. И Турция всъщност проведе срещи с руснаците и САЩ и получи зелена светлина много отдавна за този план. Първо зоната беше 15 километра. Това беше условието на САЩ до преди няколко месеца. В последствие турците успяха да извоюват още 15 километра, така че идеята в момента е да бъде установена зона, която е 30 километра навътре в сирийска територия, която обхваща грубо казано районите на Тел Абияд, Рас ал Айн и сега идеята на турците е вероятно да овладеят и района около Камишли, който е чисто кюрдски район“, коментира още Трад в интервю за предаването “12+3“.

Интервюто на Даниела Якова с Руслан Трад можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна