Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Голомеев получи орден "Стара планина"

Атанас Голомеев и президентът Румен Радев.
Снимка: Тони Тончев/bgbasket.com

Легендата на българския баскетбол Атанас Голомеев получи днес от президента Румен Радев най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“, първа степен. Голомеев бе поканил за церемонията сред официалните гости президента на БФБаскетбол Георги Глушков и Владо Боянов - двамата негови бивши съотборници и приятели.

Голомеев, който наскоро влезе в Залата на баскетболната слава, бе отличен за приноса си в областта на спорта, а освен него още петима българи получиха награди. По традиция орденът се връчва от президента на страната на политици, дипломати, общественици, музиканти, певци, спортисти, български и чужди граждани.

"Значимите успехи на тези хора ни дават повод да сме горди с българския народ. С това изразяваме благодарността на цяла България към тях. Техните успехи на световно ниво са знак за виталността на нашата нация. Вярвам, че вие водите след себе си достойни последователи", заяви Радев, който в речта си призна, че играта на Голомеев го е запалила по баскетбола и го е карала да чака с нетърпение следващите баскетболни мачове.

Самият Голомеев пък бе развълнуван и призна, че новината за поредната почит го е шокирала. "След първоначалния шок съм спокоен. Радвам се, че макар и късно, трудът ми е почетен и забелязан. Тази награда е най-високото отличие за мен, дано дойде и друг баскетболист, достоен за нея!", каза той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени