Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Страшно ли е да изгубим младостта

Загубата на младостта е едно от сериозните социални страдания на личността. Дали, обаче, това страдание може да прерасне в зависимост? Въпросът опира до това колко е силен един човек, когато се вглежда в отиващата си младост, каза пред Радио София Лана Петкова, клиничен социоаналитик в Катдера "Социология и науки за човека" към Пловдивския университет. Самата тя, и в качеството си на преподавател и по йога,  често се среща с хора, които се обръщат към йога с желанието на всяка цена, с всички методи да се чувстват добре и да имат добър външен вид. Важно е обаче резултатите от тези усилия да не се превръщат във фикс идея. На практика точно това се среща често и човек си спомня за това колко е важно да запази силите, които има на младини, едва когато започне да ги губи, а не в самото начало, предупреди Петкова.

Страхът и обичта са двата най-силни стимула за хората. Защо изпитваме страх от загуба на младостта? Защото младостта е капитал за всеки човек, възприеман обикновено като даденост, обясни социоаналитикът:

Когато станеш на 16 години и усещаш прилив на сила, пред теб се откриват едни 15-20 години, в които по никакъв начин не забелязваш остаряването. Това е един бонус. Ти свикваш с това тяло, което лесно се възстановява, няма нужда от много сън, за да изглеждаш добре, не ти трябват диети. В един момент всичко това се сгромолясва и човек се чувства ограбен. Това лишаване води до страдание.

Лана ПетковаНачинът да избегнем пристрастяването към запазване на младостта вероятно е да се опитаме да разберем "каква е целта ни на тази планета и то в тялото, което притежаваме". Важно е усещането за качество на живота, което по някакъв начин се обвързва с едно здраво и подвижно тяло. И тогава се формира една твърда нагласа не към външния вид, а към вътрешното здраве.

Начинът на живот, който определя йога, помага на човека да бъде изключително младолик. Има подготовка за йога и тя представлява обръщане с главата надолу - елементарно навеждане с изправени крака. Това действие може да се разглежда и като първа стъпка на борбата с остаряването - тънките психо-физически процеси в центъра на нашето его. 

Има пет лесни правила в йога за това как да живеем в социум - това са ненасилие; хармония между мислите, речта и действията; сексуална почтеност; въздържане от алчност и забрана за извършване на кражби, подчерта в заключение Лана Петкова и ни посъветва да "живеем във вечността" - пътят, по който трябва да вървим, използвайки всички предимства на своята ситуация. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.