Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Турция се разбраха за съвместни патрули в Северна Сирия

Довечера изтича примирието, договорено между Вашингтон и Анкара

| обновено на 22.10.19 в 21:21
Владимир Путин и Реджеп Ердоган на една от предишните им срещи.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

След многочасови разговори в Сочи президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган се договориха за съвместни патрули в Северна Сирия, след като бъдат изведени кюрдските въоръжени формирования.

Двамата лидери подписаха и меморандум за разбирателство. 

По думите на руския президент Москва и Анкара смятат за необходимо да се помага на сирийските бежанци да се върнат в родината си, което ще позволи видимо да се облекчи социално-икономическото бреме на страните, приели бежанци. Призоваваме международната общност, особено специализираните агенции на ООН, да оказват по-ефективно хуманитарно съдействие на всички връщащи се сирийци без дискриминация, политизация и предварителни условия, добави той. 

Руският президент посочи, че е важно да не се допусне терористите в Сирия да се възползват от действията на турските въоръжени сили в североизточната част на страната.

Путин каза, че турският президент Ердоган му е обяснил подробно целите и задачите на операцията на турската армия в Сирия.

Руска военна полиция и сирийски военни ще започнат от утре по обяд да патрулират в района на турската граница, стана ясно след срещата.

В Сочи Путин и Ердоган обсъдиха обстановката в Североизточна Сирия, където турската армия започна военна операция срещу кюрдските въоръжени формирования. Тази вечер изтича ултиматумът, който Анкара даде на кюрдите да се изтеглят на 30 км от турско-сирийската граница.

Лидерите на Русия и Турция се срещат за осми път тази година. Преговорите продължиха над 5 часа. В началото им руският президент оцени обстановката в Североизточна Сирия като сложна и подчерта, че консултациите с Ердоган са крайно необходими. Турският лидер заяви, че се надява днешните преговори да допринесат за разрешаването на сложната ситуация в района на фона на турската военна операция. През по-голямата част от времето двамата лидери разговарят на 4 очи. Периодично към тях се присъединяват членовете на делегациите им.

По думите на Путин, от Сирия трябва да се изтеглят всички незаконно пребибаващи чужди сили и кюрдите да започнат диалог в превителството в Дамаск.

В дневния ред на преговорите е въпросът за противодействието на международните терористични групировки и насърчаването на политическия процес в Сирия, включително предстоящото в края на октомври в Женева заседание на Конституционния комитет. Двамата президенти ще обсъдят също така строителството на газопровода „Турски поток“ и изпълнението на договора за доставка на руските зенитно-ракетни комплекси С-400 за нуждите на турската армия.

Русия е против всички нелегални въоръжени групи на сирийска територия и оттам не бива да произхожда заплаха срещу Турция или никоя друга страна, заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров след срещата си с българския външен министър Екатерина Захариева. Москва смята, че дългосрочна стабилност в региона може да бъде постигната само чрез възстановяване на сирийското единство и че трябва да бъдат взети предвид интересите на всички етнически и религиозни групи, допълни съветникът на Владимир Путин.

Официална Анкара многократно предупреждаваше, че ще поднови военната си операция в Северна Сирия, ако кюрдските въоръжени формирования не се изтеглят напълно на 32 километра дълбочина по протежение на цялата турско-сирийска граница. След изтеглянето на кюрдските милиции в някои райони в Северна Сирия навлязоха руски патрули и сирийски правителствени части. Турция заяви, че не възразява на това, но поиска пълно изтегляне на кюрдските сили от тези зони.

Миналият четвъртък Анкара и Вашингтон постигнаха споразумение за 120-часово спиране на бойните действия между турската армия и подкрепящите я сирийски бунтовници и кюрдските милиции. Този срок изтича довечера в 22 часа.

„Споразумяхме се за 120 часа. През нощта във вторник срокът изтича. Ако има изтегляне, има. Ако няма, в минутата, в която изтече 120-ят час, продължавайки оттам, откъдето спряхме, ще продължим да смачкваме главите на терористите“, каза преди дни в провинция Кайсери турският президент Раджеп Таийп Ердоган.

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова вчера в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин за удължаване на примирието в Североизточна Сирия и прекратяване на кризата с дипломатически средства, съобщиха от Елисейския дворец.

Изтеглянето на американските военни от Североизточна Сирия се забавя, съобщи Франс прес. Неголям брой войници ще останат засега край петролните находища, за да не попаднат в ръцете на джихадисти, съобщи президентът на Съединените щати Доналд Тръмп. По думите му Вашингтон никога не е давал на местните кюрди обещание, че ще ги пази до края на живота им.

По-рано министърът на отбраната Марк Еспър уточни, че американското изтегляне ще отнеме не дни, а седмици.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна