Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон иска от Путин да удължи примирието в Северна Сирия

Еманюел Макрон (вдясно) и Владимир Путин. Френският президент отправи призива си в телефонен разговор с руския си колега.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин за удължаване на примирието в Североизточна Сирия и прекратяване на кризата с дипломатически средства, съобщиха от Елисейския дворец.

Турция започна военна офанзива срещу сирийските кюрди на 9 октомври. Под натиска на Съединените щати миналия четвъртък Анкара склони да спре временно бойните действия, но заплаши, че ще ги поднови утре вечерта, ако кюрдските бойци не се изтеглят напълно на 30 километра от турско-сирийската граница до вторник в полунощ.

Заради кризата в Сирия утре турският президент Реджеп Ердоган ще пътува за Сочи, където ще бъде приет от Путин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камала Харис и Доналд Тръмп

Камала Харис обвини Доналд Тръмп, че се кани да изостави Украйна в борбата ѝ с Русия

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обвини Доналд Тръмп, че се кани да изостави Украйна в борбата ѝ с Русия. Украинската бе само една от многобройните теми в първия телевизионен дебат между двамата кандидати за президентските избори, които ще се състоят след по-малко от два месеца В продължилия 90 минути сблъсък двамата политици трябваше да..

публикувано на 11.09.24 в 19:04

ЦИК регистрира "БСП - Обединена левица" за участие в изборите

С 14 гласа "за" членовете на Централната избирателна комисия регистрираха коалиция "БСП - Обединена левица" за участие в предсрочните парламентарни избори. Това стана след като при проверката в Главна дирекция ГРАО на подписката, внесена вчера от изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров, бяха потвърдени повече от необходимите 2500 коректни..

публикувано на 11.09.24 в 19:04
Британският министър на въшните работи Дейвид Лами (вляво) и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигнаха с влак в Киев.

Лондон е готов да позволи на Украйна да използва ракети Storm Shadow срещу Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и британският външен министър Дейвид Лами пристигнаха в Киев, за да обсъдят по-нататъшните стъпки в подкрепа на Украйна. Посещението идва в момент, когато Украйна настоява западните ѝ съюзници да ѝ позволят да използва ракетите с далечен обсег за удари по руска територия и за доставка на оръжия с по-голяма..

публикувано на 11.09.24 в 18:40

Проходът на Републиката временно е затворен поради катастрофа

Катастрофа между три тира временно затвори за движение Прохода на Републиката. Инцидентът е станал около 17.00 часа в участъка между селата Радковци и Въглевци.  Няма пострадали при катастрофата, съобщих от полицията във Велико Търново. Автомобилите изчакват на място. 

публикувано на 11.09.24 в 18:29

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за изборите

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври към крайния срок, който изтече в 17.00 часа. Всички, спазили срока, ще бъдат регистрирани в условията на т. нар. "неприключила проверка". Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като..

публикувано на 11.09.24 в 18:16
Искрен Иванов

Доц. Искрен Иванов: Камала Харис е категоричният победител в дебата

Камала Харис е категоричният победител в дебата с Доналд Тръмп!   Това мнение изказа пред БНР доц. Искрен Иванов, политолог, преподавател в СУ и експерт по международна сигурност, и добави, че  тя е направила далеч по-убедително представяне , докато той е използвал стратегия, в която си е служил с неистини, полуистини и традиционната за него..

публикувано на 11.09.24 в 18:13
проф. Захари Захариев

Проф. Захари Захариев: Китайският прагматизъм е загърбил идеологическите предубеждения

България не съумя през последните 32-33 години да се възползва от този морално – политически капитал, който имаме сред китайския елит   и ръководство на базата на миналото. Това обясни пред БНР проф. Захари Захариев, председател на българската асоциация "Един пояс, един път".  Двете страни установяват  дипломатически отношения помежду си..

публикувано на 11.09.24 в 17:33