Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуален учител засилва ролята на човешкия фактор

Khan Academy e голям образователен сайт, който предлага безплатно съдържание и инструментите, необходими за оценка на усвояването на материала. Сайтът не е само за ученици, но той дава сигурност както за тях, така и за възрастни хора. Идеята е обобщена в мотото: "Свят, в който всеки може да научи всичко, навсякъде и по всяко време". Повече за платформата разказаха пред Радио София Иван Господинов от Khan Academy, председател на управителния съвет на сдружението "Образование без раници", член на управителния съвет на Асоциацията за свобода в образованието и Мариета Радулова, член на екипа на Khan Academy.

Ресурси като Khan Academy помагат на хората да учат сами и създават един необятен свят, в който можеш да се преквалифицираш, да разгърнеш всичките си интереси и то без никакви трудности. Неговите възможности допринасят за развитието на дигиталното образование, посочи Господинов. Той добави, че българският език е един от 12-те езика, на които може да се използва приложението. Самият Бил Гейтс дарява милиони долари за развитието на дигиталната платформа на английски език. 

Системата Khan Academy е изградена върху разбирането, че всеки учи с различна скорост. Крайната цел, обаче, е пълното усъвършенстване при решаването на даден тип задачи. Затова по правило се предлагат поредица от задачи по дадена тема, докато ученикът не стигне до момента, когато ги решава последователно без нито една грешка. Съответно учителите и родителите получават информация за напредъка на ученика, времето, което му е било необходимо, колко видео записи е гледал. Друг интересен принцип е използването на технологията за засилване на човешкия елемент, а не за неговото заместване.

Мариета Радулова отбеляза, че развитието на българската платформа изисква работа с много експерти от Министерството на образованието и науката, университетите. Така се формира една по-голяма общност, която поддържа системата. Основният екип на Khan Academy организира обучения за учители, а самите учители, които се записват за участие, са много мотивирани и искат да прилагат платформата. Радулова добави, че мечтата на екипа е любознателността да присъства при всяко дете и във всяко българско училище, да движи децата да учат и да знаят, че могат да научат всичко и то на всяка възраст.

   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна