Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за кларинетиста проф. Сава Димитров

На 19 октомври се навършват 100 години от рождението на забележителния български кларинетист Сава Димитров - основоположник на българската кларинетна школа. Като педагог той е подготвил най-известните наши кларинетисти, а е и един от първите изпълнители на духови инструменти със самостоятелни концертни изяви у нас.

Сава Димитров е роден в Попово. Участията му като музикант още в младежките години са впечатляващи и през 1940 г.  музикалното дружество „Арфа“ в родния му град организира концерт, със събраните средства от който да се закупи инструмент за талантливия младеж. Сава Димитров учи кларинет в Музикалната академия при Стоян Стоянов, а още в първи курс свири в оркестъра на Художествения оперетен театър, даже, по негово признание, е и хормайстор. Студент вече втора година, той е приет в Царския симфоничен оркестър. През 1947 г. специализира в Прага при Ржиха, а през 1950 г. - в Бърно при Кохоут (камерна музика) и Хорак (кларинет). Там се запознава със системата "Бьом", която впоследствие внедрява в България. 

В края на 40-те години Сава Димитров е кларинетист в оркестъра на Софийската опера и започва преподавателската си дейност, а през 1955 г. вече е редовен професор в Музикалната академия. Негови ученици са Петко Радев, Атанас Колев,  Фьодор Ананиевски, Димитър Димитров, Росен Овчаров, Александър Върбанов и още много други. Повечето от възпитаниците му  са носители на престижни награди от международни музикални конкурси. Самият Сава Димитров изнася самостоятелни концерти - първият от тях е през 1946 г. Гостувал е в цяла България и в чужбина: Белгия, Англия, Франция, Италия, Полша, Унгария, Индия, и навсякъде е впечатляващ с виртоузната си техника, музикалност и ярка емоционалност. Тези му качества особено се забелязват в изявите му като камерен изпълнител. И тук не става дума само за блестящата му дейност с голямата наша пианистката Люба Енчева - едно великолепно дуо, продължило дейността си близо четвърт век, но и за изявите му в духовите квинтети, някои създадени от самия него. 

В Златния фонд на БНР се съхранява изказване на Сава Димитров от 1974 г., в което той говори именно за духовите квинтети, в които е свирил, и за тяхната дейност. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна