Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разклати ли правителството в Рим регионалният вот в Умбрия

Матео Салвини
Снимка: БГНЕС

Съкрушителна победа за антимигрантския крайнодесен популист Матео Салвини на регионалния вот в италианската област Умбрия и пълно унижение за управляващата коалиция между 5 звезди и Демократическата партия. Регионални избори са успявали да провалят не едно или две италиански правителства. Означава ли този вот, че коалицията между бивши врагове в Рим е пред разпад и защо Салвини успя да пробие в един от бастионите на левите в Италия - Тоня Димитрова потърси отговорите.

Той проби там, където десен лидер не беше пробивал повече от половин век. Популистът Матео Салвини показа, че тактическата грешка, която го извади от правителството и го лиши от власт, далеч не е непоправима. Десен алианс, ръководен от антимигрантската „Лига“ на Салвини унижи кандидата на управляващата коалиция  - 37% преднина за Донатела Тезеи и общо 57% от гласовете на избирателите в Умбрия.

„Необикновен резултат, дори християндемократите по време на първата република след войната не получиха такъв резултат. Това е пълен триумф в един червен регион, който в продължение на 50 години е управляван първо от комунистическата, а после и от Демократическата партия“,коментира професор Франко Павончело - политолог от университета „Джон Кабот“ в Рим. Партиите от управляващата италианска коалиция - движението „Пет звезди“ и Демократическата партия изненадаха всички със своя съюз, за да поемат управлението в страната и тогава успяха. Сега решиха отново да обединят сили. Съкрушителна победа на Салвини повдигна въпроса за бъдещето на коалицията в Рим. В следизборните си слова крайнодесният популист атакува директно и премиера Джузепе Конте.

„Това е необикновен ден, никой не би си го помислил, дори аз. Надявах се на 10 пункта преднина. Но сега е ясно, че Рим ще има за какво да помисли и лабораторните експерименти върху гърба на италианците не работят“, заяви Салвини.

Конте, обаче, остана непоклатим от сипещите се словесни стрели и обяви, че правителството продължава поетия курс:

„Ако един експеримент не е успешен, може също така да се помисли как да се подобри. Има много регионални съревнования пред нас.“

Според професор Павончело няма директна връзка между регионалния вот и управлението на национално ниво:

„Умбрия представлява един процент от италианското население. Не бих направил пряка връзка между вота там и националното правителство. В същото време, неоспоримо е, че този опит за създаване на стратегическа коалиция между движението „Пет звезди“ и Демократическата партия не даде очакваните резултати. Всъщност беше пълен провал като във Ватерлоо. В момента това се анализира и според мен ще се стигне до решение и от двете партии да не влизат в съюз за регионални избори“.

Резултатът от регионалния вот показа, че слабата свръзка в тази коалиция е именно движението „Пет звезди“, което на европейските избори спечели над 27% в Умбрия, а сега малко на 7%.

„Движението „Пет звезди“ е пред екзистенциална заплаха. То се роди като протестно движение срещу всеки и всичко и популистите, веднъж поели властта, не разполагаха нито с експерти, нито с опит, които да ги накарат да стоят добре като управляваща сила. Затова са застрашени екзистенциално. За година и половина спаднаха от 33% от националния вот до 8% на регионалните избори и 17% на европейските избори. Въпросът е дали след няколко години ще съществува въобще движението „Пет звезди“. Това е голям въпрос, който дори хората вътре в партията започнаха да си задават и затова председателят Луиджи ди Майо е под натиск“, заявява Павончело.

Вотът в Умбрия е 8-поредна победа за Салвини на регионални избори. Партиите в десния политически спектър обединиха сили - антимигрантската „Лига“ на Салвини, крайнодясната „Братя на Италия“ на Джорджа Мелони и „Форца Италия“ на бившия премиер Силвио Берлускони. Посланията им са пълни с популизъм - на Салвини за намаляване на данъци:

 „Постъпихме много добре като напуснахме това правителство, особено след като показаха, че няма да има намаление на данъци. Единственият начин да рестартираме тази държава и да дадем надежда на децата е да понижим данъците за тези, които работят и които произвеждат“

….на Джорджа Мелони - в защита на италианската културна идентичност:

„Това е играта  - искат да ни отнемат всичко, което сме, защото тогава няма да имаме идентичност, няма да имаме корени, няма да имаме познание и ще бъдем неспособни да защитаваме правото си. Искат да бъдем родител номер едно и родител номер две, гражданин Х, само генетичен код. Но ние сме хора и имаме идентичност. Аз съм Джорджия, аз съм жена, аз съм майка, аз съм италианка и християнка и това не можете да ми отнемете“

….а на Берлускони - за обединение:

„Тук сме на площада заедно, защото само обединени можем да променим нашата Италия.“

Истинското изпитания предстои. На 26 януари е следващият регионален вот в областта Емилия-Романя с население 4 пъти по-голямо от това на Умбрия и отново част от така наречение Червен пръстен - бастион на левите. За професор Павончело именно този вот ще покаже посоката:

„Емилия-Романя е фундаменталният център заедно с Тоскана на левите, там има дълбоко вкоренена комунистическа традиция. Няма да е толкова лесно за Лигата да пожъне голяма победа, колкото в Умбрия. Но ако яхнат вълната и там триумфират, това ще е мощна революция, на която партиите в правителството ще трябва да обърнат внимание.

Важният краен срок е президентският вот през 2022-ра. Идеята е да се стигне до този вот и да видим дали правителството ще издържи. И както бившият премиер Матео Ренци каза - той е сигурен, че парламентът ще издържи, но не и правителството“.

Вече започна да се спряга името на бившия президент на Европейската централна банка Марио Драги като бъдещ премиер на правителство от технократи. Едно, обаче, е ясно, твърди професор Павончело, сега основната задача на „Пет звезди“ и на Демократическата партия ще бъде да съхранят коалицията на всяка цена -  коалиция, която се роди, след като през август Матео Салвини напусна управлението с надеждата това да доведе до предсрочни избори. Ако съюзът между бившите врагове - антисистемното движение и левите не оцелее ще се стигне до желания от Салвини сценарий с предсрочен вот и почти гарантирана победа за него, ако се съди по подкрепата на която се радва в момента.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна