Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1/4 от обществеността в Израел вярва в различните теории за убийството на Ицхак Рабин

Ицхак Рабин
Снимка: архив

На 4-ти ноември 1995 г. е убит израелсксият министър-председател Ицхак Рабин от еврейски фундаменталист Игал Амир. В последните години се лансира версия за конспирация във връзка с убийството на Рабин.

"Теориите за това убийство са представени по различен начин, от това, което беше представено в съда, когато Игал Амир беше осъден за неговите действия", разказа в предаването "12+3" кореспондентката на "Хоризонт" в Тел Авив Весела Райчинова. 

По думите ѝ има дори твърдения, че Амир въобще не е убиецът на Ицхак Рабин. Това са теории, чието начало бе разработено от радикалната десница.

"Има проучвания, които показват, че около 1/4 от обществеността в Израел вярва в различните вариации по този въпрос и има твърдения, според които става дума за политическо убийство, насочено към ръководството на левицата, за да създаде симпатия сред обществото и, че за тази цел е бил намерен именно Игал Амир, който заради радикалните си десни убеждения наистина е искал да убие Рабин", разказа тя и посочи, че има факти, подкрепящи тази теория.

Разговора на Петър Волгин с Весела Райчинова чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна