Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Краят на галактиката по Милан Асадуров

Клуб „Перото“ в София ще бъде домакин на събитие, посветено на 40-годишнината на Библиотека „Галактика“ и в памет на създателя на поредицата Милан Асадуров.

На 12-и ноември, вторник, от 18.30 часа ще бъдат представени и раздадени двете последни издания от поредицата. Наскоро те излязоха от печат. Под номер 122 читателите ще открият пълната нецензурирана версия на „Приказка за тройката“ от Аркадий и Борис Стругацки. А с последния номер 123 е сборникът „Антиутопия“, в който за първи път се отпечатва единствената в историята на българския театър научнофантастична пиеса, играна на професионална сцена. „Антиутопия“ е авторска драматизация по новелата на Агоп Мелконян „Бедни мой Бернардие“, която също е включена в изданието.

Библиотека „Галактика“ стартира през 1979 година по инициатива на Милан Асадуров и се превръща в най-често излизащата поредица за фантастика преди прехода. И до днес разпознаваеми остават уникалните корици, нарисувани от Текла Алексиева.

В предаването „Нещо повече“ Маргарита Асадурова, дъщеря на Милан Асадуров, сподели:

„Галактика“ е най-свидната рожба за баща ми. „Галактика“ е част от интериора вкъщи и винаги съм я възприемала като даденост. До последно баща ми работеше по текстовете на номер 122 и 123. Той е основният преводач на братя Стругацки в България“.

Маргарита Асадурова разкри, че навремето идеята на баща ѝ е била „малко диверсионна“ - да започне да издава една истинска, приличаща на западния свят, поредица: 

„Книгите са се продавали под щанда, защото е имало фенове, които са ги търсили с цената на всичко. Огромно значение са имали и кориците. Цялото нещо е един изключителен артефакт“.

Интервюто с Маргарита Асадурова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна